BiH

Vlada KS subvencionira kredite privrednicima putem BBI banke

Autor: Biznis.ba
Vlada KS subvencionira kredite privrednicima putem BBI banke

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić i direktor BBI banke Amer Bukvić potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o poslovnoj saradnji, kojim će Vlada KS subvencionirati čitav iznos kamate kredita koje će BBI banka odobravati privrednicima u KS.

Vlada će za subvencioniranje kamate BBI banci uplatiti dva miliona KM, a banka će u okviru ovog aranžmamna osigurati 85,5 miliona KM za koje privrednici mogu aplicirati od danas.

Bašić je, nakon potpisivanja ugovora, izjavio da se na javni poziv za ovaj projekt prijavilo pet banaka, od kojih je BBI banka ponudila najbolje uslove.

- Krediti iz ove linije su namijenjeni etabliranim kompanijama iz oblasti koje su od strateškog značaja za Kanton, poput drvne i metaloprerađivačke industrije, te IT i prehrambene industrije -rekao je ministar.

Direktor BBI banke Amer Bukvić je naveo da je ovo četvrti put za redom da je BBI banka dobila ovaj tender i da su jako ponosni što su partneri u tom aranžmanu.

Naglasio je da je na taj način BBI banka u saradnji s Vladom KS omogućila malim i srednjim preduzećima da imaju poviljnije uslove finansiranja nego što bi imali u zapadnoj Evropi, nula posto kamate.

Maksimalni iznos koji može biti odobren u okviru nevedene kreditne linije je milion KM, na rok otplate od sedam godina.

(FENA)