BiH

Vlada ZDK-a uvećala podsticaje za malinare

Autor: Biznis.ba
Vlada ZDK-a uvećala podsticaje za malinare

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je izmjene Programa utroška sredstava za podsticaje u poljoprivredi, za što je u budžetu za 2019. godinu ukupno namijenjeno 3.000.000 KM.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirnes Bašić navodi da su ovim izmjenama povećali podsticaj za proizvođače malina i kupina proizvedene na organski način. Ove je godine, kazao je, otkupljeno oko 1.900.000 kilograma maline, kupine i jagode.

-Bili smo definisali da će podsticaj za maline biti do 0,25 KM po kilogramu, ali smo ostavili mogućnost da se nakon zaprimljenih aplikacija te primljenih količina maline, opredjelimo koji će biti konačan iznos podsticaja. Odlučili smo da preostala sredstva, a koja su nam ostala za podsticaj za malinu, opredijelimo za povećanje za fizička lica na 0,32 KM/kg, a za pravna 0,40 KM/kg. Smatramo da bi tom mjerom dostignuti nivo proizvodnje u malinarstvu zadržali i da bismo dali 'vjetar u leđa' malinarima da se i dalje bave tom proizvodnjom - kazao je ministar Bašić.

Objasnio je da su ovim izmjenama već ove godine prvi put i razdvojili način podsticanja individualnih proizvođača i obrtnika, odnosno pravnih subjekata.

Programom su, napominje, bili predvidjeli razdvajanje proizvođača već od ove godine, ali su u dogovoru s poljoprivrednim udruženjima primjenu te odluke prolongirali za 2020. godinu, da bi se današnjim izmjenama tog dokumenta ipak odlučili razdvojiti individulane proizvođače od obrtnika.

-Nama je cilj prema Strategiji razvoja ZDK da razdvojimo obrte ili pravne subjekte od fizičkih lica. To bi bila naša mjera da se fizička lica udružuju, da bi bili jači na tržištu - istakao je ministar Bašić.

Premijer ZDK-a Mirza Ganić istakao je kako su ovom mjerom željeli zaustaviti pad broja proizvođača i količinu otkupljenih proizvoda u tom sektoru, jer je bilo i problema s otkupnim cijenama.

-Veliki broj proizvođača je i uništio svoje zasade. Cijeneći da je proizvodnja maline na području ZDK veoma bitna, veoma važna za veliki broj proizvođača koji tako zarađuju za svoje kućne budžete, smatrali smo neophodnim da usmjerimo sve resurse kako bi malina opstala - kazao je premijer Ganić.

Uvjeren je da će nakon ove mjere Vlade ZDK, malinarstvo opstati kao važna i strateška proizvodnja u ZDK, a izrazio je nadu da će i lokalne zajednice pomoći proizvođačima na svom području da mogu opstati te živjeti od svog rada.

(FENA)