BiH

Voćari iz BiH već pakuju jabuke za izvoz u Rusiju, očekuju kvalitetan rod ove godine

Autor: Biznis.ba
Voćari iz BiH već pakuju jabuke za izvoz u Rusiju, očekuju kvalitetan rod ove godine
Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović govori nam kako se desilo ono što su svi proizvođači jabuka očekivali, a to je da se problem izvoza riješi u njihovu korist.

"Svi smo bili gubitnici zbog te zabrane, a najviše su oštećeni proizvođači jabuka. U posljednjih šest mjeseci imali smo znatne gubitke jer nam je jedan dio voća, koji smo planirali izvoziti na rusko tržište, ostao u hladnjačama. Na sreću, sada naše voće može ponovo ići u Rusku Federaciju. Jedan dio jabuka koje su ostale u solidnom i normalnom stanju te koje zadovoljavaju sve standarde već od danas pakujemo za izvoz u Rusiju. Naše tržište je zasićeno jabukom i ne bismo bili u mogućnosti iskoristiti sve kapacitete. Ukidanje zabrane je posljednja šansa da proizvođači jabuka plasiraju dio naše proizvodnje iz 2017. godine na rusko tržište", kazao nam je Dojčinović.

Predstavnici voćara iz oba bh. entiteta potvrđuju nam kako proizvođači jabuka očekuju izuzetno rodnu i dobru godinu te kvalitetne jabuke.

"Nismo imali velikh šteta. Bilo je nešto malo grada, ali s obzirom na broj hektara i našu proizvodnju, to je vrlo mali procent. Sada imamo otvoreno tržiše i spremni smo plasirati naše jabuke u Rusiju", dodaje Dojčinović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo također ističe kako su voćari veoma zadovoljni zbog ukidanja zabrane izvoza. Kaže kako država BiH sad mora uvesti mehanizme zaštite proizvodnje kako ne bismo ponovo došli u sličnu situaciju.

"Imamo odličnu i veliku proizvodnju jabuka koja je višak na bh. tržištu. Dobro je da ide na izvoz, jer time postižemo i bolju cijenu od koje profitiraju i proizvođači i država. BiH se mora pozabaviti mehanizmima zaštite ne samo jabuka, već i drugih proizvoda. To znači da mora pojačati kontrole prilikom uvoza u državu i pratiti proizvod koji je uvezen do krajnjeg kupca, što je vrlo lako", naglasio je Bićo.

Voćari iz oba bh. entiteta polako se spremaju za berbu jabuka, a veliki problem mogli bi imati zbog nedostatka boks paleta koje su im neophodne.

"Mi ove godine uz visok rod nećemo imati u šta ubrati jabuke. Potrebna nam je ambalaža i tu smo uputili inicijativu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da nam jednim dijelom pomogne i iznađe sredstva za kupovinu 20.000 boks paleta. Ako nemamo u šta ubrati ovako velike kapacitete jabuka, onda je to veliki problem", rekao nam je Dojčinović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović jučer je najavio kako će Rusi u narednom periodu posjetiti BiH kako bi se uvjerili u količinu jabuka koje ova zemlja ima i namjerava izvoziti u Rusiju.

Prema njegovim riječima, sve nadležne institucije, inspektorati u RS-u, FBiH i Brčkom moraju u narednom periodu obratiti pažnju i spriječiti bilo kakve zloupotrebe i šverc.

Ostalo je još 50-ak dana do početka berbe jabuka. Proizvođači se nadaju kako će ih poslužiti vremenske prilike, a u kvalitet proizvoda su i više nego sigurni.

Biznis.ba / Klix.ba