BiH

Vuković: Realni rast ekonomskih aktivnosti u prošloj godini bio je 3,1 posto

Autor: Biznis.ba
Vuković: Realni rast ekonomskih aktivnosti u prošloj godini bio je 3,1 posto

Bez obzira na sve pesimistične najave, možemo reći da je realni rast ekonomskih aktivnosti u godini koja je iza nas bio 3,1 posto, ocijenio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Po njegovim riječima, obim industrijske proizvodnje je bio u porastu, a unutar te industrijske proizvodnje bilježimo pad prerađivačke.

- Nama je jako bitan taj prerađivački segment koji je, nažalost, u padu i prošle godine smo imali jako veliku nesreću, zatvaranje Aluminija, smatramo da treba i dalje insistirati na tome da se pokrene rad u bilo kojem obimu njihovih kapaciteta kako bi se taj segment industrijske proizvodnje vratio u pogon i ne bi bio dio ove loše statistike. Ne možemo reći da je ekonomski godina bila jako loša. Bila je solidna, možemo reći čak i dobra jer je pospješena saradnja sa zemljama u okruženju - rekao je Vuković.

Kada govorimo o stranim investitorima, kazao je on, BiH sama za sebe nije tržište, nego je zbog ugovora o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama naše tržište mnogo šire.

- Upravo to je naša velika prednost, što moramo isticati sve vrijeme kada govorimo o imidžu zemlje - rekao je, između ostalog, Vuković za "Oslobođenje".

Biznis.ba / FENA