BiH

WEF: BiH na 91. mjestu po konkurentnosti, najlošija u regiji

Autor: Biznis.ba
WEF: BiH na 91. mjestu po konkurentnosti, najlošija u regiji

Objavljen je najnoviji - detaljni izvještaj o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu.

Izvještaj obuhvata 140 zemalja, odnosno ekonomija, njihov rast, odnosno pad u odnosu na protekli period u "vremenu četvrte industrijske revolucije", navodi se na sajtu Svjetskog ekonomskog foruma.

Bosna i Hercegovina je najlošije rangirana zemlja regiona i nalazi se na 91. mjestu, a u odnosu na 2017. godinu - pala je za jedno mjesto. Detaljan izvještaj za BiH možete pročitati OVDJE.

Najbolje rangirana zemlja regije je Slovenija, koja se nalazi na 35 mjestu - a istu poziciju je zadržala u odnosu na 2017. godinu.

Srbija je na ovoj listi preskočila Hrvatsku, napredovala je za pet mjesta i sa 70. se popela na 65. mjesto. Hrvatska je pala za dvije pozicije, sa 66. na 68. mjesto.

Od zemalja regije, Crna Gora se nalazi na 71. poziciji, a Makedonija na 84. mjestu. Od zemalja EU s kojima se države iz ovog dijela svijeta često upoređuju, Bugarska je 51. a Rumunija na 52. mjestu.

Klikom na OVAJ link možete pogledati detaljan izvještaj globalnog foruma konukrentnosti za sve zemlje, u globalnim okvirima.

Biznis.ba / N1