BiH

Za deset mjeseci gotovo milijarda robnog minusa RS-a s inostranstvom

Autor: Biznis.ba
Za deset mjeseci gotovo milijarda robnog minusa RS-a s inostranstvom

Vanjskotrgovinski deficit Republike Srpske (RS) za deset mjeseci ove godine iznosio je 956,2 miliona KM.

Obim robne razmjene tog bh. entiteta sa inostranstvom iznosio je sedam milijardi i 13,8 miliona KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Izvoz je bio u vrijednosti od tri milijarde i 29 miliona KM, što je za 3,2 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz je, u istom periodu, iznosio tri milijarde i 985 miliona KM, što je za 10,3 posto manje u odnosu na isti period lani. Procenat pokrivenosti uvoza izvozom za period januar - oktobar tekuće godine iznosio je 76 posto.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene RS sa inostranstvom, najviše se izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 483 miliona KM, odnosno 16 posto i u Srbiju 412 miliona KM ili 13,6 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 741 milion KM, odnosno 18,6 posto i iz Italije, u vrijednosti od 590 miliona KM, što je 14,8 procenata od ukupno ostvarenog uvoza.

Najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 235 miliona KM, što iznosi 7,8 posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu imaju lijekovi, sa ukupnom vrijednošću od 156 miliona KM ili 3,9 posto od ukupnog uvoza.

Biznis.ba / FENA