BiH

Za oko 2.000 radnika koji su radili za praznike bit će uvećana januarska plaća

Autor: Biznis.ba
Za oko 2.000 radnika koji su radili za praznike bit će uvećana januarska plaća

Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su nadzor kod 28 poslodavaca kod kojih je za dane praznika bilo radno angažirano oko 2.000 radnika te je poslodavcima naloženo da dostave dokaz o uvećanju januarske plaće.

Inspektori su tokom novogodišnjih praznika vršili pojačane inspekcijske nadzore kako bi se radnicima, kojima su ti dani biti radni, omogućilo pravo na povećanu plaću u skladu sa Zakonom o radu.

Konstatirano je da veliki trgovački centri na području Kantona Sarajevo prvog januara nisu radili, pa su kontrole vršene u trgovačkim i ugostiteljskim objektima, uključujući i hotele, veće trgovačke lance i markete.

U slučaju neuvećanja plaće inspektori će poduzeti prekršajne mjere koje u konkretnom slučaju iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe i poslodavce kao i fizičke osobe.

Ujedno iz Kantonalne inspekcije najavljeno je da će kontrole na ove okolnosti biti nastavljene i tokom januara, uz napomenu da oštećeni radnici kršenje zakona mogu i naknadno prijaviti tom organu.

S ciljem kontrole radno-pravnog statusa radnika i ostvarivanja prava iz radnog odnosa nadležni inspektorat tokom cijele godine provodi redovne i pojačane inspekcijske nadzore u poslijepodnevnim satima, danima vikenda, kao i praznicima.

U decembru 2019. godine inspektori rada izvršili su ukupno 388 inspekcijskih nadzora, te evidentirali rad 21 osobe bez zaključenog ugovora o radu i prijave na osiguranje.

Zbog evidentiranih nepravilnosti u primjeni Zakona o radu i na osnovu njega donesenih propisa inspektori su u prethodnom mjesecu izdali 86 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu  72.918 KM, te 13 rješenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka.

Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već je članom propisao da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

(FENA)