BiH

Zaev: Naša zadaća je da služimo narodima i osiguramo im veći ekonomski standard

Autor: Biznis.ba
Zaev: Naša zadaća je da služimo narodima i osiguramo im veći ekonomski standard

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev kazao je da je samit EBRD-a u Sarajevu odlična mogućnost za predsjednike i premijere država da razgovaraju o budućoj saradnji i unaprijeđenju saradnje.

"Imamo mnogo toga da uradimo na ovom našem brdovitom Balkanu, zato što imamo kapacitet da unaprijedimo našu trgovinsku saradnju sa evropskim zemljama, a ona će biti moguća tek kada unaprijedimo saradnju u našem regionu", kazao je Zaev.

On je dodao kako je EBRD u svim zemljama regiona jedan od najvećih investitora.

"Sjeverna Makedonija ima blizu dvije milijarde, BiH 2,3, Srbija  više od pet milijardi. To su kapitalni projekti u infrastrukturi, energetici. Trebamo nastaviti u tom pravcu i moramo razgovarati o ekonomskim mogućnostima naših građana. Mi političari se moramo angažirati da uklonimo one političke razloge koji ovdje postoje", kaže Zaev.

Zaev je dodao kako je iskustvo Sjeverne Makedonije pokazalo da odmah dolaze ekonomski benefiti kada se riješe politička pitanja.

"Mi smo to riješili s Bugarskom, s Grčkom, a naš GDP je porastao više od pet posto, stopa nezaposlenosti je smanjena za 7,7 posto, strane investicije sa 624 miliona eura su oborile novi rekord. To je 2,6 puta više nego u zadnjih osam godina, odnosno duplo više od najbolje godine od nezavisnosti Makedonije - 2011. godine kada smo imali 340 miliona investicija. Industrija je porasla za 8,8 miliona eura, a s Grčkom smo dogovorili već investiciju u Sjevernu Makedoniju u iznosu većem od jedne milijarde eura. To će donijeti nova radna mjesta i porast GDP-a, što donosi nove mogućnosti za izvoz i druge beneficije", kazao je makedonski premijer.

Zaev je istakao kako želi ohrabriti političare u BiH da donesu političke odluke, kao i lidere u Srbiji i na Kosovu da rješavaju probleme, jer, kakao je istakao, naša zadaća je da služimo našim narodima i da im omogućimo bolji ekonomski standard.

On je kazao da bi vrlo brzo mogao biti riješen i problem avio linija među našim zemljama.

"Samo da Evropska komisija prihvati da refundira troškove u iznosu od 50 posto, Sjeverna Makedonija, BiH i Crna Gora će drugih 50 posto, dok su ponude dale Adria Slovenia i druge kompanije. To je negdje 550.000 eura po zemlji, ali po mojim skromnim ekonomskim procjenama neće ni biti potrebe, jer ako se otvori linija ona će biti održiva, jer postoji interes ljudi iz turizma, ekonomije, jer će broj putnika biti dovoljan. Potrebno je samo da krenemo. Vjerujem da ćemo na ovom samitu kod izvještaja svih nas donijeti neke odluke. To je dio agende povezivanja regije", istakao je Zaev.

Makedonski premijer je na kraju komentirao i nedolazak Vučića i Tačija u Sarajevo.

"Oni imaju svoje razloge zašto se nisu pojavili, ali treba uvijek gledati s pozitivne strane, jer ovdje je premijerka Srbije. Vjerovatno postoji problem s vizama za predsjednika Tačija, ali vjerujem  da trebamo ići dalje i da se ne demotiviramo", zaključio je Zoran Zaev.

Biznis.ba