BiH

Zajimović u Kuala Lumpuru: Kultivisanjem zemljišta jača lokalna ekonomija

Autor: Biznis.ba
Zajimović u Kuala Lumpuru: Kultivisanjem zemljišta jača lokalna ekonomija

Kultivisanje vakufskog zemljišta s ciljem jačanja lokalne ekonomije i upošljavanja mladih, bila je tema naučnog rada koji je direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović, prezentirao u Kuala Lumpuru na Sedmoj globalnoj konferenciji o vakufima.

Konferencija, koju je od 10. do 13.novembra organizirao Međunarodni univerzitet Al-Madinah iz Kuala Lumpura, bila je posvećena novim pristupima u oblasti upravljanja vakufima i iznalaženju prilika za zapošljavanje mladih generacija.

Renomirani svjetski stručnjaci iz različitih oblasti ekonomije, bankarskog sektora, govorili su o novim pristupima, izazovima i prilikama za razvoj vakufa na globalnom nivou, novim inicijativama u upravljanju vakufima.

Konferencija je ponudila i nove mogućnosti u islamskom i socijalno finansijskom sektoru.

Zajimović je u svom naučnom radu ukazao na važnost zasada deficitarnih kultura, proizvodnju voća i povrća koja ima za cilj pomoći kako medžlisima IZ tako i lokalnim zajednicama. Posebno je naglasio potrebu upošljavanja mladih.

- Zemlja u Bosni i Hercegovini je pogodna za uzgoj i proizvodnju različitih kultura. Jačanjem lokalne ekonomije jačamo svoju državu i postajemo ekonomski i politički neovisni od drugih – kazao je Zajimović.

Nakon konferencije, kako je saopćeno iz Vakufske direkcije u BiH, Zajimovic je u sjedištu kompanije „Finterra Technologies“ u krugu odabranih privrednika, a na poziv izvršnog direktora Mazlan bin Ahmad-a prezentirao rad Vakufske direkcije u BiH, mogućnosti upošljavanja mladih te iskustva u upravljanju vakufima u državi kao što je BiH.

Također je upriličena i video-projekcija o historijatu, trenutnom stanju i perspektivi vakufa u BiH.

Tokom boravka u Maleziji, delegacija Vakufske direkcije IZ u BiH, posjetila je i ambasadora BiH u Maleziji Emira Hadžikadunića sa kojim je razgovarano o mogućnostima saradnje institucija vakufa iz Malezije sa Vakufskom direkcijom IZ u BiH.

Biznis.ba / FENA