BiH

Zašto je zahtjev MMF-a o podizanju kamatnih stopa u BiH neutemeljen

Autor: Biznis.ba
Zašto je zahtjev MMF-a o podizanju kamatnih stopa u BiH neutemeljen

Iz MMF-a su danas poručili kako se u BIH trebaju podići kamatne stope jer više kamatne stope pomažu u borbi protiv inflacije.

- Pozivamo Centralnu banku da poduzme mjere odmah u smislu smanjenja razlike između kamatnih stopa u BiH i onih u eurozoni. Dakle, ne odjednom i ne kompletno do nivoa kakve su kamatne stope sada u eurozoni, već na određeno postepeno smanjenje te razlike – naglasila je Iancu.

Postoje različita gledišta između predstavnika MMF-a i vlasti u BiH u pogledu kamatnih stopa.

- Naime, mi vidimo potrebu za tim da se kamatne stope povećaju. Centralna banka bi trebala učiniti taj prvi korak u smislu povećanja stope naknade na rezerve u Centralnoj banci kako bi se dalje prilagođavale kamatne stope onima u eurozoni – kaže Iancu.

Podsjeća da su kamatne stope u eurozoni porasle od prošlog ljeta za 400 baznih poena, oko 4 posto. Očekuje se da će one ostati na visokom nivou narednih nekoliko godina.

Šta je odgovorio Nikšić

Premijer FBIH je nedavno tokom razgovora sa predstavnicima MMF-a poručio da savršeno razumije svjetske ekonomske trendove, ali da smatra da smo mi mala zemlja i da postoji još načina na domaćem planu da se, uz pomoć MMF-a, riješe određene stvari.

- Nisam spreman prihvatiti povećanje kamatnih stopa, smanjenje penzija i plata i to sam jasno naglasio. Smatram to udarom na građane. Smatram da kamate treba da budu još manje, a plate veće. Ne želim destruktivno djelovati po građane Federacije i BiH. Jasno sam kazao da sam apsolutno spreman za svaki vid konstruktivnog dogovora koji neće ići na njihovu štetu i koji od građana neće praviti jeftinu radnu snagu, poručuje Nikšić.

Istog je stava i delegat u Domu naroda BIH Dženan Đonlagić koji kaže da kamate ne trebaju rasti.

- CBBiH nema ovaj transmisioni mehanizam, ne može uticati na kamatne stope banaka. Inflacija u BiH nije monetarni fenomen tj. uzrok inflacije nije na strani količine novca. Proizvodnja i energija su dio rješenja domaće ekonomije, kaže Đonlagić.

Zahtjev MMF-a nije utemeljen i iz razloga što bh. banke osiguravaju resurse, uglavnom, na domaćem tržištu. Tačno je da više kamatne stope usporavaju ekonomiju da bi se smanjila inflacija, no prema mišljenju struke, usporavanje ekonomije Bosni i Hercegovinu nikako nije u interesu.

Biznis.ba