BiH

Završnik: Do kraja godine oko 9.000 članova dobrovoljnog penzijskog fonda u RS

Autor: Biznis.ba
Završnik: Do kraja godine oko 9.000 članova dobrovoljnog penzijskog fonda u RS
Evropski dobrovoljni penzijski fond (EPF), koji djeluje u Republici Srpskoj (RS), broji oko 3.500 članova, a u planu je da ih do kraja ove godine bude oko 9.000.

U proteklih godinu dana pristupilo im je više od dvadeset malih, srednjih i velikih preduzeća u tom bh. entitetu, ali i nekoliko neprofitnih organizacija, te individualnih članova.

Direktor Društva za upravljanje EPF-om Tomaž Završnik rekao je Feni da je veoma važno da je veliki broj građana RS čuo za dobrovoljno penzijsko osiguranje i da postoji način da preuzmu odgovornost za sebe i obezbijede sigurne prihode u trećoj dobi.

Za poslodavce je to jedna od mogućnosti da zadrže dobre radnike.

-Svakodnevno smo u kontaktu sa poslodavcima iz različitih privrednih djelatnosti, ali i vlasničkih stuktura (i privatna i javna preduzeća). Većina njih pozitivno reaguje na mogućnost stimulisanja zaposlenih kroz penzijske planove, posebno oni poslodavci kojima je bitno da zadrže kvalifikovanu radnu snagu – rekao je Završnik.

Također, prepoznaju i značaj sindikata u celokupnom procesu, budući da je obezbjeđivanje dodatnog penzijskog osiguranja dugoročno primarno u interesu zaposlenih, jer im daje mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda u periodu nakon završetka radnog vijeka.

Kada, i sa kojim iznosima će pojedini poslodavci formirati penzijski plan, zavisi prije svega od finansijske situacije i planova svake pojedinačne firme, jer je riječ o dobrovoljnoj vrsti penzijskog osiguranja.

-Iskustvo do sada govori, što je u skladu i sa međunarodnom i regionalnom praksom, da je mnogo veće interesovanje za članstvo u Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu preko poslodavaca, tj. radnici su više motivisani da i sami počnu štedjeti za dodatnu penziju, ukoliko je poslodavac spreman da za svoje radnike organizuje penzijski plan i uplati barem dio penzijskog doprinosa – rekao je Završnik.

U ovoj godini planiraju dalju promociju dobrovoljnog penzijskog sistema sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća.

Direktor Društva za upravljanje EPF-a, koji je krajem novembra 2017. godine zvanično počeo sa radom u RS, kaže da će raditi i na pojednostavljenju i olakšavanju procedura vezanih za dobrovoljno penzijsko osiguranje, te kontinuirano izvršavati zahtjeve za isplatu članova Fonda, budući da će i oni postati učestaliji povećanjem broja članova i sticanja prava na raspolaganje sredstvima.

Biznis.ba / FENA