BiH

Zbog velikog interesa odgođeno zatvaranje tendera za most na Savi

Autor: Biznis.ba
Zbog velikog interesa odgođeno zatvaranje tendera za most na Savi

Tender za izgradnju novog mosta na Savi kod Gradiške biće produžen za 14 dana zbog velikog interesa, a 14. decembra će biti otvorene pristigle ponude, rekao je "Nezavisnim" Igor Pejić, sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Prema njegovim riječima, na tender se do sada prijavilo više izvođača iz regiona i svijeta te da su poslali 164 pitanja u vezi sa tenderskom dokumentacijom.

"Ostalo je još 28 pitanja na koja ljudi iz 'Hrvatskih autocesta' i 'Autoputeva RS' nisu stigli odgovoriti, a na koja ćemo odgovoriti narednih nekoliko dana", rekao je Pejić. Naglasio je da su se na odgađanje odlučili iz korektnosti prema svim ponuđačima, kako bi svi dobili informacije koje su tražili.

"Bilo bi vrlo neozbiljno i neodgovorno ne odgovoriti na ova vrlo ozbiljna pitanja. Ja nemam razlog ništa kriti, ja bih jako volio da izvođač bude lokalna kompanija, bilo bi dobro. Nemam ništa protiv stranih, dapače, ali bi bilo stvarno dobro da bude neko od domaćih. Primarno, ono što će biti najvažnije jeste cijena", naglasio je Pejić.

On je dodao da neće doći do odgađanja početka izvođenja radova za kraj proljeća naredne godine, te da rok za izgradnju ostaje 30 mjeseci. Nakon otvaranja ponuda, rekao je da će javnost biti informisana o svim ponuđačima, a da će narednih nekoliko mjeseci biti potrebno provjeriti svu pristiglu dokumentaciju.

Paralelno, kako je istakao, bh. institucije završavaju posao vezan za izbor nadzora radova, te ističe da će oba ova posla biti paralelno nastavljena, kako se ne bi gubilo vrijeme. Istakao je i da će se voditi računa da se ne ponovi situacija kao sa "Štrabagom" na mostu kod Svilaja, koji je tužio BiH za odštetu.

"Vodit ćemo računa o svakom zarezu i dobro ćemo se pripremiti sa dokumentacijom", rekao je on.

Tamara Pajić, portparol "Hrvatskih cesta", rekla je "Nezavisnim" da će tender biti zatvoren 7. decembra i da svi radovi idu po planu.

Podsjećanja radi, ukupna vrijednost radova na mostu bila bi oko 30 miliona evra, od čega će pola platiti RS, a pola Hrvatska, a ta zemlja se obavezala da će izgraditi i pristupne saobraćajnice do autoputa Zagreb - Beograd.

Biznis.ba / NN