BiH

Zečević: Građani RS već dvije godine mogu da štede za dodatnu penziju

Autor: Biznis.ba
Zečević: Građani RS već dvije godine mogu da štede za dodatnu penziju

Vlada Republike Srpske (RS) će od naredne godine za zaposlene, čije se plate finansiraju iz entitetskog budžeta, mjesečno uplaćivati penzijski doprinos od 20 KM i za taj iznos neće se smanjivati, ni zarada, niti bilo koja do sada stečena prava zaposlenih, naglasili su iz Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda, koji je osnovan prije dvije godine u tom bh. entitetu.

Iz tog, za sada, jedinog dobrovoljnog penzijskog fonda u Bosni i Hercegovini su podsjetili i da svaki zaposleni ima mogućnost, a ne i obavezu, da jedan dio svoje bruto plate preusmjeri u istu svrhu, jer se poreske olakšice primjenjuju i za radnike.

-Ostaje mogućnost da svaki zaposleni, sam za sebe i potpuno dobrovoljno, jedan dio svoje bruto plate preusmjeri u istu svrhu, da bi raspolagao sa većim iznosom sredstava u budućnosti. Ovaj izdatak za poslodavca, a štednja za zaposlene, podrazumijeva ili dodatno izdvajanje iz budžeta, ili preusmjeravanje drugih stavki unutar istog budžeta, bez uticaja na dosadašnja prava zaposlenih – rekao je u razgovoru za Fenu Zdravko Zečević, direktor Odjeljenja za marketing Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF).

Podsjetio je da svi privatni poslodavci, zahvaljujući osnivanju EPF-a, već gotovo dvije godine imaju mogućnost da organizuju penzijske planove, odnosno da za svoje zaposlene na njihove lične račune u EPF-u uplaćuju penzijske doprinose i tako iskoriste propisane poreske olakšice namijenjene poslodavcima, u skladu s zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak.

Ističe da zaposleni nisu primorani da budu dio penzijskog plana.

Ukoliko su članovi EPF-a, imaju individualni račun, bez obzira na promjenu radnog mjesta, odnosno poslodavca.

Kada stekne uslove za raspolaganje sredstvima, svaki pojedinac sam odlučuje na koji način će biti izvršena isplata, da li u jednokratnom iznosu u ili u vidu programirane isplate.

Zečević dodaje da isplate mogu početi s navršenih 58 godina, ili s napunjenih 53 godine života i najmanje 60 mjesečnih uplata.

Povlačenje novca mora da počne najkasnije s napunjenih 70 godina života.

Biznis.ba / FENA