BiH

Žene inženjeri osnivaju forum

Autor: Biznis.ba
Žene inženjeri osnivaju forum

Upravni odbor Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) odlučio je da osnuje forum žena u inženjerstvu u želji da na taj način promoviše žene eksperte u oblasti elektroenergetike i inspiriše ih da prate svoje stručne i akademske interese u karijeri i inžinjerstvu.

Odluka će biti donesena na sjednici Upravnog odbora ovog komiteta zakazanoj za početak sljedeće sedmice, rečeno je Feni u BHK CIGRE.

- Ideja za formiranje potekla je nakon ovogodišnjeg međunarodnog skupa „Žene u inženjerstvu“ održanog u Parizu uz učešće 220 žena iz cijelog svijeta, a potom i formiranje nekoliko nacionalnih sekcija. Naš dodatni motiv da to učinimo je želja da povećamo učešće žena u aktivnostima naše organizacije - izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Pojasnio je da će kroz različite aktivnosti članice foruma djelovati na olakšavanju procesa zapošljavanja i zadržavanja žena u tehničkim disciplinama, prepoznavati njihova izvanredna dostignuća u tehničkom inženjerstvu i nominovati ih za nagrade i priznanja. Nadalje, insistirat će na povećanju učešća žena eksperata u rukovodnim strukturama nacionalnog komiteta CIGRE i pružati im jednake mogućnosti.

Biznis.ba / FENA