BiH

Žene mijenjaju budućnost agrarnog sektora

Autor: Biznis.ba
Žene mijenjaju budućnost agrarnog sektora

Da žene u Bosni i Hercegovini mijenjaju trendove u poljoprivredi, unose inovacije i napredne tehnologije, ali i donose promjene u praksi i pristupu, potvrđuju brojni primjeri uspješnih organizacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru kojima rukovode.

Međunarodni dan žena je prilika da se ohrabri dijalog o učešću žena u ekonomskim procesima u BiH, smatraju akteri USAID/Sweden FARMA II projekta.

- Otkupljujemo sve vrste meda i ostale pčelinje proizvode kao što su matična mliječ, polen, propolis, vosak. Instalirali smo modernu mašinu za dekristalizaciju meda i automatsko pakovanje. Pčelarski sektor je još uvijek mali u Bosni i Hercegovini, te se suočava sa stalnim izazovima. Zdravstvena ispravnost, kvalitet meda, ekonomija obima, mobilnost košnica, rad na brendiranju bosanskohercegovačkog meda, uvođenje novih tehnologija - kaže Amina Muharemagić, koja stoji iza kompanije “Beemed”, smještene u Poslovnom inkubatoru Lipnica, koja pored meda na tržište plasira i domaći jabukov pekmez i jabukovo sirće.

Istovremeno, navodi da će mali proizvođači rasti i postepeno pronalaziti nove kupce, te da je broj njihovih kooperanata svakim danom sve veći, o čemu svjedoči podataka da ih trenutno ima više od 100.

USAID/Sweden FARMA II projekat je posvetio posebnu pažnju uključivanju žena u poljoprivredu, a rezultati su vidljivi kroz osiguranje posebnih praksi i fokusiranih edukacija, promjene u odnosima u poljoprivrednim gazdinstvima gdje je sve više onih koje i formalno i praktično vode žene, te sve više ženskih glasova u procesu donošenja odluka vezanih za nužne reforme u sektorima mljekarstva i peradarstva na putu ka osiguranju izvoza u Evropsku uniju, navodi se u saopćenju za javnost ovog projekta.

Kako se, nadalje, navodi, pažnju javnosti je nedavno privukla i Devleta Pamukčić, uspješna menadžerica koja rukovodi zadrugom “Milk Land”.

- Danas pokrivamo širu tuzlansku regiju sa 45 registrovanih otkupnih stanica, te dnevno proizvedemo više od 15.000 litara svježeg sirovog mlijeka. Otkupljujemo mlijeko od 955 registrovanih poljoprivrednika i kontinuirano radimo na povećanju stočnog fonda, proširenju farmi i edukaciji farmera. Zadruga osigurava redovne naknade za naše kooperante, radimo sa svakim proizvođačem pojedinačno kako bismo prepoznali njegove potrebe, na čemu trebamo raditi, educirati, te kako unaprijediti njegove rezultate - poručila je Pamukčić.

I druge uspješne menadžerice oglasile su se sličnim porukama.

- Razloga za optimizam u razvoju peradarstva u BiH svakako ima, ali ima još uvijek i mnogo izazova - poručuje Danka Mikulić, direktorica kompanije “Avis DM” koja se bavi proizvodnjom jednodnevnih pilića u opštini Srbac.

U svojoj inkubatorskoj stanici, Danka je redovno domaćin studijskim grupama novih generacija koje žele saznati više.

Među mladima raste interes za peradarstvo, a sigurno je važno i ohrabriti veće uključivanje žena na rukovodeća mjesta.

A da se kroz poljoprivredu može mijenjati i šira društvena zajednica potvrđuje nam priča Sabine Zekić i Desanke Nikolić koje su osnovale Udruženje žena Podrinja u Vlasenici.

- Počele smo kroz obuke šivenja, veza, pletenja, izrade ukrasnih predmeta i nakita. U saradnji sa našim partnerskim udruženjima smo pokrenule kurseve rada na računarima i učenje engleskog jezika. Kako smo radile dalje i širile svoje aktivnosti, shvatile smo da je potrebno posvetiti više pažnje jačanju žene u ruralnim dijelovima opštine. Zato smo se fokusirale na podršku ženama u biznisu - rekla je Nikolić.

Tako su ove vrijedne žene prvo krenule s radom na osnaženju uloge žena u procesu proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, a onda i na aktivnostima unapređenja proizvodnje maline na području Vlasenice.

Ovi uspješni primjeri žena-poduzetnica koje rukovode kompanijama u poljoprivrednom sektoru važna su poruka za generacije koje dolaze.

Biznis.ba / FENA