BiH

Značajno povećan broj pošiljki iz inostranstva u BiH od ukidanja uvoznih dažbina

Autor: Biznis.ba
Značajno povećan broj pošiljki iz inostranstva u BiH od ukidanja uvoznih dažbina
Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina primjenjuje se u našoj zemlji već godinu dana.

Kako saznajemo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ukupan broj pošiljki koje su ušle u BiH putem pošte značajno je veći, a kao razlog upravo navode povećanje iznosa za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina sa 50 KM na 300 KM.

Iz BH Pošte također su nam potvrdili kako je primijetan trend povećanja prispjelih pošiljki.

"Od trenutka primjene Odluke o oslobađanju plaćanja uvoznih dažbina za fizičke osobe u vrijednosti do 300 KM, zanemarljiva je količina pošiljki koja je ocarinjena", kazali su nam iz BH Pošte.

Međutim, iz ovog poštanskog operatera govore nam kako nemaju tačne podatke o količinama i vrsti uvezene robe sa interneta, a poštanske pošiljke u prispijeću iz međunarodnog poštanskog prometa preuzimaju i postupaju s njima u skladu sa Uputstvom o carinskom postupku u poštanskom prometu iz 2009. i 2017. godine.

Podsjećamo, u skladu sa Odlukom koju je Vijeće ministara usvojilo prošle godine, pored povećanja vrijednosti paketa na koje su ukinute dažbine, povećana je i vrijednost iznosa dažbina na robu koju osobe unose u BiH u ličnom prtljagu sa 200 na 600 KM.

Kada se radi o pomenutoj robi, mora biti vidljivo da je ta roba namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena za daljnju prodaju u BiH, prenosi Klix.

Biznis.ba