BiH

Zvizdić i Tsipras razgovarali o uspostavi aviolinije između Atine i Sarajeva

Autor: Biznis.ba
Zvizdić i Tsipras razgovarali o uspostavi aviolinije između Atine i Sarajeva
Poslije završetka sastanka predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako se razgovaralo o nekoliko važnih tema vezanih za odnose dvije zemlje.

"Posebno smo razgovarali u evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Još jednom sam jasno naglasio da je to najvažniji vanjskopolitički cilj naše zemlje. Isto sam ga upoznao da bi dobijanje kandidatskog statusa i aktiviranje MAP-a bile dvije najvaćnije poruke za Bosnu i Hercegovinu", izjavio je Zvizdić.

Grčka je veliki zagovornih evropske BiH, dodao je Zvizdić, te kazao kako se razgovaralo i o ekonomskojoj saradnji dvije države, te frekventnijem organizovanju biznis forma i boljeg povezivanja privrednika.

"Razgovarali smo o ideji uspostave direktne aviolinije između Atine i Sarajeva, a ministarstva će nastaviti raditi na realizaciji te ideje", najavio je Zvizdić.

Premijer Grčke Alexis Tsipras na početku svog izlaganja kazao je kako iako fizički u Mostaru, duhom je na grčkom ostru Atika na kom bukte tri velika požara.

"Ovo je prva posjeta vašoj zemlji jednog grčkog premijera nakon dugoga niza godina. Grčka nakon osam godina izlazi iz teškog perioda ekonomske krize i kao da ponovo uzima u svoje ruke konce ekonomskih poslova na Balkanu. Mislimo da je važno da pokrenemo ekonomsku saradnju sa svim zemljama regije i promovišemo politiku mira i saradnje između svih", kazao je Tsipras.

Tsipras je kazao kako se nakon dugog niza godina može govoriti o snažnoj evropskoj perspektivi ovog regiona, a da sve podržava i Grčka.

"Naša podrška razvoju i evropskoj perspektivi BiH bila je i ostala neupitna. Grčka je pomogla izgradnju i obnovu razrušenih mnogih školskih zgrada u Srebrenici, bolnice u Sarajevu, pomogla je obnovu pravoslavnih crkava, džamija, kao i vladine zgrade koja je nazvana Zgrada prijateljstva naših naroda. Dogovorili smo i aktiviranje Memoranduma o razumijevanju iz 2013. godine ovim će se omogućiti kvalitetnija saradnja na razmjeni znanja", izjavio je Alexis Tsipras.

Grčki premijer večeras će od Denisa Zvizdića primiti Mostarsku povelju mira na tradicionalnoj svečanosti koju organizira Centar za mir iz Mostara, sve u povodu godišnjice obnove Starog mosta.

Svečanost kreće od 20 sati na Starom mostu i Koskin Mehmed-pašinoj džamiji, a prisustvovat će i premijeri Makedonije i Crne Gore, Zaev i Marković.

Biznis.ba / Klix.ba