BiH

Zvizdić: Imamo veliki broj konkretnih investicija

Autor: Biznis.ba
Zvizdić: Imamo veliki broj konkretnih investicija
U glavnom gradu Bugarske Sofiji održan je 7. Samit 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1).

Delegaciju BiH predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji smatra kako je ovaj skup bio izvanredna platforma za prezentiranje ekonomskih kapaciteta i investicionih potencijala BiH.

- Ono što je za nas važno, ne samo na ovom samitu, nego i na svim prethodnim, jeste da smo BiH pozicionirali kao vrlo značajnog partnera u onim sektorima u kojima uistinu imamo komparativne prednosti, a to su energetika, transport, poljoprivreda, razne industrije i svakako turizam - kazao je Zvizdić.

Podsjetio je da unutar ovih 16 zemalja BiH ima najznačajnije projekte u oblasti energetike.

- Tu posebno apostrofiram Blok 7 u Tuzli. Podsjetio bih, naravno, i na memorandume i sporazume koje smo potpisali u oblasti poljoprivrede što je omogućilo izvoz poljoporivrednih proizvoda i činjenicu da smo ukinuli vize za kineske građane, što je značajno povećalo broj kineskih turista u BiH - kazao je Zvizdić.

Potcrtava da je BiH danas u Sofiji potpisala i sporazum o zdravlju životinja i karantinu, što će joj omogućiti formiranje i etabliranje centra za veterinarstvo.

- Do kraja godine će biti održana konferencija ministara transporta i konferencija o inovatorstvu, što će nam omogućiti da u Sarajevu formiramo jedan centar za mlade, a to će omogućiti razmjenu znanja i vještina u informacionim tehnologijama i svemu vezanom za digitalnu infrastrukturu - dodaje Zvizdić.

Unutar ovih 16 zemalja, kako je rekao, BiH je jako dobro pozicionirana.

- Imamo veliki broj vrlo konkretnih investicija i ono što je za nas važno jeste da smo prepoznati kao zemlja koja ima značajne atraktivne potencijale ne samo za investitore iz Kine, već i preostalih 15 zemalja centralne i jugoistočne Evrope - zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Biznis.ba