BiH

Zvizdić u Davosu pozvao Hrvatsku i Srbiju da zaključe sporazum o granici

Autor: Biznis.ba
Zvizdić u Davosu pozvao Hrvatsku i Srbiju da zaključe sporazum o granici
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić boravi u Davosu gdje učestvuje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Tokom obraćanja učesnicima današnjeg panela o Zapadnom Balkanu „Stvaranje snažnih partnerstava za rast i mir na Zapadnom Balkanu“ predsjedavajući Zvizdić je govorio o regionalnoj saradnji i o izazovima na tom putu. Rekao je da je najbolji put saradnje da sva pitanja - naročito ona koja se tiču otvorenih bilateralnih sporova, budu riješena kroz kontinuiran dijalog i uz međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodno priznatih činjenica.

“U tom smislu, kao dobar primjer za jačanje dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i daljnje unapređenje regionalne i bilateralne saradnje, vidim u praćenju dobrih iskustava koje smo uspostavili sa Crnom Gorom potpisivanjem Sporazuma o granici 2015. godine”, rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

On je pozvao kolege iz Hrvatske i Srbije da se u duhu potpisanih deklaracija sa samita zemalja Zapadnog Balkana, zaključe sporazumi o granici, te da se zatvaranjem ovog poglavlja, osigura da fokus budućih odnosa bude na ekonomskim, kulturnim, socijalnim i drugim temama od značaja za unapređenje životnog standarda građana.

On je istaknuo da je proces regionalne saradnje  u proteklim godinama, naročito u okviru Berlinskog procesa, zabilježio veoma ohrabrujuće pomake u svim sferama, a naročito u oblasti infrastrukturnog povezivanja, kao i jačanja saradnje unutar regionalnog ekonomskog područja, te izrazio nadu da će, uprkos postojećim izazovima, ovi procesi ipak biti vraćeni na pravi put. U obraćanju, predsjedavajući Zvizdić je istaknuo i jednostrano donesene odluke kojima se krše ugovorno prihvaćene obaveze po CEFTA sporazumu, te pozvao kosovske vlasti da u narednom periodu vrate trgovinske odnose u okvire prihvaćenih pravila CEFTA sporazumom.

Rekao je i da će Bosna i Hercegovina, kao i do sada, ostati partner za sve oblasti i teme koje će svakoj zemlji pojedinačno, te regionu u cjelosti, omogućiti stabilnu, prosperitetnu i uspješnu saradnju.

Predsjedavajući Zvizdić se na marginama Svjetskog ekonomskog foruma sastao i sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske i razgovarao o unapređenju saradnje dvije države.

Govoreći o Dodikovoj prijetnji da će RS krenuti putem osamostaljenja, Zvizdić je medijima rekao:

- Sve izjave koje ugrožavjau teritorijalni integritet, suverenitet ili međunarodno pravni subjektivitet BiH bez obzira da li dolaze iz BiH ili van nje, su uvijek prijetnja za mir i stabilnost ne samo BiH nego na prostoru Zapadnog Balkana. Postoji ona izreka koja se završava sa “I mirna Bosna”. Ta izreka ima svoj istorijat I mislim da svi treba da je shvate na ozbiljan način, rekao je Zvizdić.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=WNpQAzawm9g&feature=youtu.be[/embed]

Biznis.ba