Regija

Aleksandar Vučić: Srbiju i BIH povezati autocestom

Autor: Biznis.ba
Aleksandar Vučić: Srbiju i BIH povezati autocestom
U Beogradu je u utorak otvoren Treći samit ministara prometa Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe i Treći forum gradonačelnika tih zemalja.

Na samitu će se govoriti o infrastrukturnom povezivanju 16 zemalja te proširenju suradnje tih zemalja i Kine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom je govoru kazao kako Bosna i Hercegovina i Srbija, iako su jedni drugima glavni trgovinski partneri, nemaju nijednu autocestu niti prugu koji ih spaja, a slično je i s povezanošću Srbije s Crnom Gorom i Rumunjskom, dok je Srbija nešto bolje povezana s Bugarskom i Makedonijom, prenose beogradski mediji.

"Suština je u povezivanju, da mijenjamo robe, usluge, na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, riječnih luka, cesta. Spremni smo saslušati u tome savjete naših kineskih prijatelja i dati puni doprinos projektu 'Jedan pojas, jedan put'", rekao je Vučić.

Istaknuo je veliku ulogu Kine pri realizaciji infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"Zahvalan sam premijeru Liu Kequiangu i posebno predsjedniku Xiu Jinpingu s kojim sam imao pet razgovora do sada i kojem sam zahvalan na osobnom odnosu koji ima prema Srbiji i našoj regiji. Zahvalan sam na infrastrukturnim projektima koje gradimo od Koridora 10, Koridora 11, kako željezničkog, tako i cestovnog, te i izgradnje nove pruge Beograd - Budimpešta koja će postati čvorište razvoja željezničkog prometa u srednjoistočnoj Europi", kazao je Vučić.

Poručio je kako je kinesko tržište ogromna prilika za turizam Srbije i susjednih zemalja, istaknuvši kako želi privući što veći broj kineskih turista.

"Želimo da njihov broj utrostručimo, da upoznaju našu zemlju, ali neće samo našu. Oni hoće da dođu u Beograd, da mogu obići Budvu i Podgoricu, Sarajevo i Banjaluku, Skoplje i Ohrid, Rumunjsku, Zagreb i Dubrovnik. Važno je da budemo što bliži jedni drugima", istaknuo je srbijanski predsjednik.

Biznis,ba / FENA