Regija

Jaja u Hrvatskoj najskuplja u EU

Autor: Biznis.ba
Jaja u Hrvatskoj najskuplja u EU

Hrvatska je u septembru imala najskuplja jaja u Evropskoj uniji, otkrivaju novi podaci Eurostata i Ministarstva poljoprivrede te zemlje.

Prema tim podacima, kilogram jaja u septembru je u ovoj zemlji u prosjeku stajao 2,75 eura, što je najviše u EU. To je, primjerice, oko 24 posto više nego u septembru lani.

Na vrhu su još Austrija s 2,70 eura, Malta (2,57) i Italija (2,52 eura). Prosjek Evropske unije je 2,12 eura, što znači da su jaja u Hrvatskoj 30 posto skuplja od EU prosjeka. Najjeftinija jaja su u Češkoj (1,72 eura kilogram) i Cipru (1,73 eura).

Lani se proizvelo oko 667 miliona komada jaja, što je čak 69 miliona komada manje nego pretprošle godine. Pad je, dakle, veći od devet posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla oko dva miliona tona jaja, a uvezla oko 2,13 miliona tona. Najviše jaja uvozi se iz Albanije, Bugarske i Poljske, prenosi Danica.hr.

No, i dalje se postavlja pitanje: Ako se, dakle, samo iz Albanije uvozi stotine hiljada kilograma jeftinijih jaja godišnje, kako su onda jaja u Hrvatskoj najskuplja u EU?

(Biznis.ba)