Regija

Kolašinski lisnati sir postaje zaštićeni crnogorski brend

Autor: Biznis.ba
Kolašinski lisnati sir postaje zaštićeni crnogorski brend

Potpredsjednik crnogorske vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović najavio je prilikom nedavnog posjeta Kolašinu da će poznati kolašinski lisnati sir postati šesti crnogorski zaštićeni proizvod, s oznakom porijekla, čime će proizvod dobiti novu vrijednost i osigurati dodatni dohodak proizvođačima.

Simović je to rekao na sastanku s predstavnicima Udruženja proizvođača poznatog kolašinskog sira, koji su u kolovozu prošle godine dostavili Ministarstvu zahtjev za registraciju oznake porijekla, odnosno zaštite tog proizvoda na nacionalnoj razini.

Predsjednik Udruženja proizvođača lisnatog sira Milovan Vlahović kazao je da je proces brendiranje lisnatog sira počeo još prije tri godine, uz projekt Zavoda za zapošljavanje, kada je i odlučeno da se formira udruženje koje bi pomagalo lokalnim poljoprivrednicima.

"Samim tim odlučili smo započeti proces sa zaštitom geografskog porijekla i brendiranja kolašinskog lisnatog sira. Nakon dvije-tri godine intenzivnog rada i komunikacije s Ministarstvom poljoprivrede i pomoći lokalne uprave, došli smo i do ove finalne faze", kazao je Vlahović, javlja RTCG.

On je napomenuo kako je u početku Udruženje brojalo desetak proizvođača, dok je danas taj broj znatno veći i imaju oko 40 proizvođača lisnatog sira.

"Kapaciteti proizvodnje na godišnjoj razini su oko dvije tone sira, a izgradili smo i svoj logo. Ministarstvo nam je pomoglo u financiranju te završne faze brendiranja", istaknuo je Vlahović.

Biznis.ba / FENA