Regija

Plate u regiji: Najveće u Sloveniji, najmanje u Makedoniji

Autor: Biznis.ba
Plate u regiji: Najveće u Sloveniji, najmanje u Makedoniji
Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema najnovijim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji u avgustu ove godine je iznosila 1.082 eura.

Istovremeno, to je jedina plata u regiji koja premašuje iznos od 1.000 eura.

Poslije Slovenije slijedi Hrvatska, još jedna članica Europske unije iz regiona, u kojoj je u avgustu ove godine prosječna plata iznosila 6.264 kune, ili 843 eura.

Naime, podaci Državnog zavoda za statistiku Hrvatske su pokazali da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za avgust 2018. iznosila 843 eura, što je nominalno i realno više za 0,9 posto u odnosu na juli 2018. godine.

Slijedi Crna gora u kojoj je, prema posljednjim podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru iznosila 512 eura, što je 0,2 posto više nego u avgustu.

Najniže prosječne plate u regionu su zabilježene u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za septembar 2018. godine iznosila je 877 KM, ili 448 eura, što pokazuje nominalan rast za 1,7 posto u odnosu na decembar 2017. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) obračunata za avgust 2018. godine iznosila je 49.773 dinara, odnosno 421 euro.

Najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plata u toj zemlji u avgustu ove godine iznosila 24.210 denara, ili 393 eura.

Biznis.ba / AA