Regija

Snažna ekonomska i politička podrška regiona

Autor: Biznis.ba
Snažna ekonomska i politička podrška regiona
Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izrazio je danas uvejrenje da će Rumunija, tokom predsjedavanja EU u prvoj polovini iduće godine, veliku pažnju posvetiti nastavku evropskih integracija Srbije, podršci našoj zemlji, ali i cijelom Zapadnom Balkanu

Vučić je, na konferenciji za štampu poslije kvadrilaterale sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, konstatovao da se četiri zemlje regiona nesumnjivo snažnije povezuju i politički i ekonomski.

Prenio je da su razgovarali prije svega o predsjedavanju Bukurešta EU.

S tim u vezi iskazao je posebnu veliku zahvalnost premijeru Bugarske Bojku Borisovu i Bugarskoj, što je tokom predsjedavanja EU uložila mnogo napora u poboljšanje pozicije cijelog Zapadnog Balkana i Srbije.

Takođe je zahvalio i premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu na stalnoj podršci i pažnji koju pruža Srbiji.

"Mi kao Srbija, ali i svi ostali na Balkanu smo uvereni da će Rumunija veliku pažnju posvetiti nastavku evropskih integracija. Istovremeno sigurno će to značiti i značajnje infrastrukturno povezivanje ove četiri zemlje. Mi se politički, ali i ekonomski snažnije uvezujemo, viđamo i viđaćemo se", kazao je on.

Vučić je najavio da će sljedeći sastanak kvadrilaterale biti održan u Rumuniji tokom predsjedavanja EU, što je ocijenio veoma važnim.

Kazao da je ponosan i srećan što može da ugosti prijatelje iz tri prijateljske zemlje.

Hvala na pojseti, na tome što čini mi se uvek rado dođu u Beograd i Srbiju. Nama je čast da ugostimo naše prihjatelje i veoma sam im zahvalan na prijateljskom odnosu koji pokazuju Srbiji. Premijerka Rumunije je mogla da bude samo danas sa nama. Sljedeći put će biti više dana", naglasio je on.

Biznis.ba