Regija

Turski ministar Turhan: Autoput Beograd - Sarajevo će oživjeti i trgovinu

Autor: Biznis.ba
Turski ministar Turhan: Autoput Beograd - Sarajevo će oživjeti i trgovinu

Ministar transporta i infrastrukture Republike Turske Cahit Turhan je izjavio da će autoput Beograd - Sarajevo oživjeti i trgovinu u zemljama regiona, prvenstveno u BiH.

"Koridori autoputa i povećanje njihovih standarda oživjet će trgovinu prvenstveno Bosne i Hercegovine, ali i drugih susjednih zemalja te dati važan doprinos razvoju ekonomije, industrije i drugih sektora", rekao je Turhan za AA tokom jednodnevne posjete Srbiji gdje se sastao s tamošnjih zvaničnicima.

Istakao je da je sa zvaničnicima Srbije imao priliku razgovarati i o pitanjima kopnenog i vazdušnog saobraćaja između dviju zemalja, napominjući da su posljednjih godina potpisani važni sporazumi koji su odnose Turske i Srbije povećali na još veći nivo.

Podsjetio je da je u okviru bilateralne saradnje danas potpisan ugovor za projektovanje i izgradnju prve dionice autoputa Beograd - Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, dodajući da će na projektu raditi turska kompanija "Tasyapi".

Naglasio je da je ranije potpisan ugovor o rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin.

"Ovi projekti su važni, posebno za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Turhan, napominjući da će ovi koridori autoputa osigurati važnu infrastrukturu za trgovinu, industriju, socijalni i ekonomski razvoj u regionu.

"Mislim da je ovo važan korak i u vezi sa uspostavljanjem mira na ovim prostorima", kazao je Turhan.

"Putevi ne pomažu samo u transportu proizvoda među ljudima i trgovinskim kretanjima nego su važni i za razvijanje odnosa. Put je civilizacija. Put predstavlja važnu infrastrukturu koja uspostavlja mir i približava ljude jedne drugima", rekao je turski ministar.

Istakao je da su predsjednici dviju zemalja također proveli važne aktivnosti kako bi bilateralne odnose podigli na još viši nivo.

Napomenuo je da je trgovinska razmjena sa Srbijom 2017. godine porasla za 30 posto u odnosu na godinu ranije te podsjetio da je veća od milijardu dolara, naglasivši kako obje zemlje žele trgovinsku razmjenu povećati na 2 milijarde dolara.

Biznis.ba / AA