Regija

Vlada Srbije Kinezima prodala kompaniju RTB Bor za 1,4 milijarde dolara

Autor: Biznis.ba
Vlada Srbije Kinezima prodala kompaniju RTB Bor za 1,4 milijarde dolara
"Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina", rekao je ministar finansija Siniša Mali novinarima.

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB-a Bor i kompanije "Zijin Mining", je u ime Vlade Srbije potpisao ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Mali je potpisao i dva memoranduma o razumijevnaju, kao i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta video nadzora u saobraćaju između Srbije i kineske kompanije "Huawei".

On je naveo da je prethodno potpisani ugovor sa kompanijom "Shandong Linglong" za gradnju nove fabrike guma u Zrenjaninu, investicija vrijedna skoro milijardu dolara.

Mali je rekao da je potpisao i ugovor sa kooperantom te firme, koja isto dolazi u Zrenjanin, kao i još jedan ugovor sa kompanijom koja namjerava da proizvodi cink oksid u Zrenjaninu, što je investicija vrijedna oko 80 milion eura, koja će otvoriti 280 radnih mjesta u tom gradu.

Biznis.ba / Agencije