Regija

Vučić i Merkel o povećanju taksi na robu iz Srbije i BiH

Autor: Biznis.ba
Vučić i Merkel o povećanju taksi na robu iz Srbije i BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, gdje borave povodom svečane ceremonije obilježavanja sto godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Teme razgovora bile su ekonomska suradnja, bilateralni odnosi i eurointegracija Srbije, ali i situacija u regiji i na Kosovu.

Vučić je Merkelovu obavijestio o tijeku dijaloga s Prištinom, kao i s povećanjem taksi na robu iz Srbije i BiH, saznaje B92.net.

- Njemačka će osuditi politiku rušenja sporazuma CEFTA, odnosno odluku Prištine da poveća porez na robu iz središnje Srbije i BiH -istaknuo je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nedjelju novinarima u Parizu.

Izrazio je uvjerenje kako će "Nijemci, nedvosmisleno, pokazati svoj odnos prema rušenju sporazuma CEFTE".

- Ne želim da govorim da je to rezultat današnjeg sastanka (s Angelom Merkel), već dosljedne politike Njemačke. Kao što znam da će biti za nezavisnost Kosova, znam da će osuditi politiku rušenja sporazuma CEFTA - rekao je Vučić.

On je kancelarku Merkel informirao i o poboljšanju ekonomske situacije u Srbiji, a kancelarka je istaknula da želi da pomogne da se u regiji zapadnog Balkana održi mir i stabilnost.

Biznis.ba / FENA