Svijet

Amazon pod kritikama zbog sigurnosnih propusta u skladištu pogođenom tornadom

Autor: Biznis.ba
Amazon pod kritikama zbog sigurnosnih propusta u skladištu pogođenom tornadom

Kompanija Amazon se suočava sa oštrim kritikama vezanim za zdravstvene i sigurnosne politike u njenom skladištu u američkoj državi Illinois, nakon što je šest radnika poginulo u toj zgradi koju je uništio tornado.

- Ovo se nikada ne bi dogodilo da im je više stalo do života ljudi od produktivnosti - komentirala je sestra jedne od žrtava na društvenim mrežama.

Kompanija "kaže" da je njen tim "odgovorio brzo u kriznoj situaciji kada se tornado dogodio".

Krov se, naime, urušio u petak kada je oluja zahvatila područje.

Kelly Nantel, glasnogovornica Amazona, rekla je da je kompanija "duboko ožalošćena smrću radnika".

Jedan od poginulih, Clayton Cope (29) razgovarao je sa svojom porodicom telefonom neposredno prije nego što je zgradu u gradu Edwardsville, u državi Illinois, zahvatio tornado.

Claytonova majka Carla rekla je da je pozvala sina da ga upozori da se tornado približava.

- Rekli smo mu da izgleda kao da oluja ide u njegovom pravcu i da mora hitno da ide u sklonište - rekla je Carla televizijskoj stanici KSDK povezanoj sa NBC-jem.

Clayton, koji je prethodno prošao obuku u mornarici, rekao je svojoj majci da će prvo upozoriti svoje kolege prije nego ode u sklonište.

Sada se postavljaju pitanja da li je Amazon uoće imao adekvatno sklonište, da li je radnicima savjetovano da odmah odu tamo i da li je te večeri uopće trebalo biti radnika u smjeni s obzirom na upozorenja na loše vremenske prilike.

Ministarstvo rada SAD-a je u ponedjeljak saopćilo da je istragu o urušavanju zgrade Amazona u državi Illinois otvorila američka Uprava za sigurnost i zdravlje na radu.

(FENA)