Svijet

Beč: Supermarket budućnosti postaje stvarnost

Autor: Biznis.ba

Na Tehničkom fakultetu u Beču predstavljen je supermarket budućnosti u kojem se uz pomoć najnovijih tehnologija klasični prodajni prostori preobražavaju u tehnološki napredne lokacije. Srce ovog koncepta je inteligentan sistem kupovine – pametna kolica, koja kupcima olakšavaju pronalazak željenih proizvoda.

Fokus je stavljen na rad sa tehnologijama koje se svakodnevno koriste: kamerama na pametnim telefonima i tabletima za prepoznavanje lica i proizvoda, unutrašnjom navigacijom, web i mobilnim aplikacijama. Menadžeri supermarketa mogu upravljati svim proizvodima putem admin panela.

U ovoj vrsti prodaje zastupljene su sve oblasti informacionih tehnologija, od umjetne inteligencije i analitike podataka, preko softverskog inženjeringa i arhitekture do cloud usluga i sigurnosti.

Novi posjetioci supermarketa mogu se registrovati putem web aplikacije i na primjer kreirati liste za kupovinu. Korisnici se mogu automatski prijaviti za kupovinu kada dođu u supermarket. Pomoću unaprijed kreirane liste za kupovinu u aplikaciji se može izračunati i najbrži put kroz supermarket. Trenutna slika kamere pametne korpe za kupovinu upoređuje se sa 3D modelom supermarketa kako bi se odredila pozicija kolica. Kolica za kupovinu tada sama usmjeravaju potrošače na proizvode u supermarketu. Da bi kupio proizvod, korisnik ga jednostavno mora staviti ispred kamere, koja ga automatski prepoznaje i dodaje na račun. Kada je kupovina završena, plaćanje se vrši direktno u korpu. Ako je kupac u žurbi, može se kretati po supermarketu bez pametnih kolica i koristiti sve funkcije direktno putem web aplikacije na mobilnom telefonu.

Stručnjaci u Beču rade na projektu pametnog supermarketa od jeseni 2022. godine. Mogućnosti su beskrajne, a naučnici se raduju nastavku rada na ovim i drugim idejama sa studentima i istraživačkim saradnicima. Na primjer, stvarno iskustvo kupovine se može proširiti u digitalni prostor. Proširena stvarnost može pomoći u potrazi za hranom u supermarketu koja odgovara određenom načinu ishrane ili netoleranciji na hranu.

Biznis.ba