Svijet

Brazil potpisuje globalni sporazum o klimi za utrostručenje obnovljivih izvora energije

Autor: Biznis.ba
Brazil potpisuje globalni sporazum o klimi za utrostručenje obnovljivih izvora energije

Brazil je potpisao sporazum o utrostručenju obnovljive energije na globalnom nivou do 2030. godine i prestanku korištenja uglja, saopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje, pridružujući se potencijalnom sporazumu koji podržavaju Evropska unija, SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Najveća zemlja Južne Amerike sada je jedna od otprilike 100 zemalja koje su potpisale sporazum, prema europskom zvaničniku upoznatom s tim.

Izvori su rekli Reutersu ranije ovog mjeseca da je cilj da sporazum službeno usvoje lideri koji prisustvuju klimatskim pregovorima Ujedinjenih nacija COP28 koji počinju sljedeće sedmice u Dubaiju.

Brazilska ambasada u Abu Dabiju je u pismu Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata navela da će se pridružiti sporazumu pod nazivom “Globalno obećanje o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti”.

Glasnogovornik brazilskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je da je zemlja odlučila da se pridruži paktu.

Brazil je već veliki igrač u obnovljivim izvorima energije. Više od 80% električne energije u zemlji dolazi iz obnovljivih izvora, predvođenih hidroelektranama, a solarna energija i energija vjetra se brzo šire.

Iako Brazil podržava utrostručenje obnovljivih izvora energije na globalnom nivou, matematički to nije moguće u zemlji, rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova.

“Brazil neće moći utrostručiti svoju vlastitu obnovljivu energiju jer je već vrlo visoka, ali Brazil još jednom jača svoju podršku obnovljivim izvorima”, rekao je.

Nacrt obećanja o obnovljivoj energiji, koji je pregledao Reuters, obavezuje se na “fazno smanjivanje nesmanjene energije iz uglja”, uključujući okončanje finansiranja novih elektrana na ugalj.

Ugalj čini nešto više od 1% brazilske električne energije, prema službenim statistikama.

Takođe uključuje obećanje da će se globalna godišnja stopa poboljšanja energetske efikasnosti udvostručiti na 4% godišnje do 2030.

(Energetika.ba)