Svijet

Britanska vojska sprema se pomoći u opskrbi gorivom

Autor: Biznis.ba
Britanska vojska sprema se pomoći u opskrbi gorivom

Britanska vojska bi mogla početi isporučivati gorivo do kraja sedmice a premijer Boris Johnson uvjerava vozače da nema potrebe za panikom i da ima dovoljno zaliha.

Britanski premijer Johnson izjavio je da se stanje s gorivom "poboljšava" i da svi mogu nastaviti normalno funkcionisati u obavljanju svojih poslova, nakon višednevnih dugih redova na pumpama, pošto je strah od poremećaja u opskrbi gorivom izazvao paničnu kupovinu.

Odluka o tome hoće li se rasporediti vojska za isporuku goriva još nije donesena, ali će biti pripremljeno oko 150 vojnih tankera za sada.

Britanski premijer je rekao da neće davati prioritet nikome trenutno jer se situacija stabilizuje, prenosi BBC.

Laburisti su rekli da je vlada dopustila da zemlja "pada u sve veću krizu".

Opskrbe gorivom su velike u rafinerijama, ali je nedostatak vozača tankera prošle sedmice uzrokovao probleme s isporukama malom broju punionica.

Vladin izvor potvrdio je izvještaj da je sada 16 posto svih benzinskih stanica u potpunosti opskrbljeno gorivom, u usporedbi s 10 posto tokom vikenda.

Udruženje trgovaca benzinima (PRA) izjavilo je da već imaju naznake da je pritisak na benzinskim stanicama počeo popuštati.

Procjenjuje se da Velikoj Britaniji nedostaje više od 100.000 vozača kamiona - što posljednjih mjeseci izaziva probleme za industriju, uključujući dobavljače hrane i supermarkete.

(FENA)