Svijet

Cijena bitcoina pada nakon napada Rusije na Ukrajinu

Autor: Biznis.ba
Cijena bitcoina pada nakon napada Rusije na Ukrajinu

Cijena bitcoina pala je ispod 35.000 dolara rano jutros nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin krenuo sa vojnom operacijom u oblasti Donbas u Ukrajini.

Prema CoinMarketCap-u, Bitcoin se trgovao za 34.969 dolara u 1:22 ujutro po istočnom vremenu. To je pad od više od 8 posto u odnosu na dan ranije.

Najvrednija svjetska kriptovaluta pala je ispod 40.000 dolara tokom vikenda, a nastavila je da pada kako se ukrajinska kriza intenzivira.

Valuta je izgubila skoro polovinu svoje vrijednosti od novembarskog maksimuma od 68.990 dolara zbog geopolitičkih tenzija, mogućnosti povećanja kamatnih stopa od američkih Federalnih rezervi i ograničavanja digitalne imovine od nekih velikih ekonomija.

Ostale kriptovalute su također snažno pale u četvrtak rano ujutru. Ethereum je pao za više od 12 posto, prema CoinMarketCap-u, dok je dogecoin pao za više od 14 posto.

Ethereum i dogecoin su se posljednji put trgovali po 2,349 dolara i 10 centi.

Edward Moya, viši analitičar tržišta Amerike u Oandi, rekao je u poruci klijentima u četvrtak da su "mnogi kripto investitori bili poniženi zbog posljednjeg kraha".

"Oklijevaju da povećaju vlasništvo s obzirom na ogromnu neizvjesnost rizične imovine", dodao je on.

Moya je predvidio da će bitcoin vjerovatno nastaviti da "pruža otpor sa nivoa od 40.000 dolara".

Biznis.ba