Svijet

Cijene nafte pale drugi tjedan zaredom

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte pale drugi tjedan zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pa su dodatno skliznule s najviših razina u više godina.
Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna oko 2 posto, na 82,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 81,27 dolara.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela dodatno skliznula s najviše razine u tri godine, a na američkom tržištu u sedam.

Na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika u četvrtak odlučeno je da se ostaje pri dosadašnjem planu o povećavanje proizvodnje u prosincu za 400 tisuća barela dnevno.

Tako je OPEC+ odbio znatnije povećati proizvodnju, premda je predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao na veće povećanje kako bi se zakočio brzi rast cijena.

U SAD-u su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri dolara, što se smatra točkom pritiska za američke vozače, pa je Biden pozvao velike proizvođače energije u skupini vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 da povećaju proizvodnju.

Bijela kuća poručila je i da će Washington razmotriti cijeli niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ zajamčio opskrbu energentima po pristupačnim cijenama.

Na tržištu sada svi žele znati hoće li SAD i druge zemlje posegnuti za prodajom nafte iz strateških rezervi, napisao je u bilješci analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

U UBS-u očekuju da će cijena barela u Londonu nastaviti rasti idućih mjeseci prema 90 dolara.

Podršku cijenama pruža rast potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, dok najveći proizvođači 'crnog zlata' drže relativno ograničenu proizvodnju.

S druge strane, prijetnje SAD-a i drugih zemalja o posezanju u strateške rezerve, ali i rast zaliha sprečavaju daljnji rast cijena.

U srijedu je izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prethodnom tjednu porasle za 3,6 milijuna barela, a porasle su i zalihe derivata.

-  Cijene sirove nafte krenule su silaznom putanjom nakon što je API izvijestio da su zalihe sirove nafte porasle šesti tjedan zaredom - primjećuje analitičar OANDA-e Edward Moya.

Cijene je pritisnulo i izvješće saudijske televizijske postaje Al Arabiya da će saudijska proizvodnja već u prosincu ponovo premašiti 10 milijuna barela dnevno, prvi put od početka pandemije Covid-19.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina, prenosi SEEbiz.

Biznis.ba / FENA