Svijet

Cijene nafte pale, rast globalne ekonomije usporava

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte pale, rast globalne ekonomije usporava

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale jer se ulagači plaše slabljenja potražnje za energentima zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, među ostalim eurozone.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 1,1 posto, na 62,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,6 posto, na 52,70 dolara.

Europska komisija smanjila je u četvrtak zbog trgovinskih napetosti u svijetu i domaćih čimbenika procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini na 1,3 posto, s prethodnih 1,9 posto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

- Iz Europe cijeli tjedan stižu slabi makroekonomski podaci. To pokazuje da se usporava rast globalnog gospodarstva - kaže John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital Management.

Već dulje vrijeme usporava se, unatoč nizu poticajnih mjera, i rast kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za energentima.

S druge strane, podršku cijenama pruža smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera na čelu s Rusijom, sukladno lanjskom dogovoru o rezu proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno, javlja SEEbiz.

Saudijska Arabija, vodeći proizvođač u sastavu OPEC-a, smanjila je proizvodnju u siječnju za otprilike 400.000 barela dnevno, na 10,24 milijuna barela dnevno, priopćili su izvori iz OPEC-a.

Rizik za ponudu na tržištima predstavljaju i američke sankcije venezuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji, uvedene krajem siječnja.

Analitičari očekuju da će to smanjiti izvoz Venezuele za 300.000 do 500.000 barela dnevno. Za sada je, međutim, njihov utjecaj na međunarodna tržišta nafte ograničen.

Podršku cijenama pruža i nada ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, što bi moglo pozitivno utjecati na stabilizaciju kineskog, ali i globalnog gospodarstva.

Ovoga tjedna trgovinski predstavnici te dvije zemlje nastavit će u Pekingu pregovore.

Međutim, rastu zalihe i proizvodnja nafte u SAD-u, što pritišće cijene nafte.

Tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u porastao drugi put u posljednja tri tjedna, nakon što su u siječnju cijene nafte skočile oko 18 posto.

Broj aktivnih postrojenja povećan je prošloga tjedna za njih 7, na ukupno 854. To je manji broj u odnosu na početak godine, ali znatno veći nego prije godinu dana, kada je bilo aktivno oko 790 postrojenja.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u dosegnula je početkom godine rekordnih 11,9 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Zbog toga, ali i zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako se nastavi rast cijena nafte, te planove bi mogli i odgoditi.

Biznis.ba / FENA