Svijet

Cijene plina u Europi porasle više od pet posto

Autor: Biznis.ba
Cijene plina u Europi porasle više od pet posto

Cijene plina u Europi rastu više od pet posto, pokazuju podaci s burze ICE.

Na otvaranju trgovanja, terminski ugovori za prosinac na nizozemskom čvorištu TTF-u (najlikvidnijem europskom čvorištu) prodavali su se po 821,6 dolara za tisuću kubičnih metara, a zatim su pali na gotovo 810 dolara, ali su potom ponovno porasli. Maksimum na startu trgovačke sesije iznosio je 853,5 dolara, a do 8:20 sati cijena je dosegnula 831,2 dolara – 5,6 posto više od prethodnog dana.

Jučer je pak cijena plina po prvi put od sredine rujna pala na 740 dolara, zatim je porasla na 890 dolara i do kraja trgovanja održala se na 816,8 dolara. Prosječna cijena bila je 787 dolara za tisuću kubičnih metara.

Europsko tržište plina vrije već nekoliko mjeseci. Još početkom kolovoza terminski ugovori su trgovani po 515 dolara za tisuću kubičnih metara, ali su do kraja rujna više nego udvostručili cijenu, a 6. listopada skočili su na povijesni maksimum od 1937 dolara. Nakon toga uslijedio je pad, no cijene su i dalje visoke.

Stručnjaci rast cijena pripisuju niskoj popunjenosti europskih skladišta plina, ograničenoj opskrbi dobavljača i velikoj potražnji za ukapljenim prirodnim plinom u Aziji.

Pad kotacija zadnjih dana pripisuje se nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina Gazpromu da počne puniti skladišta u Europi.

( Hina)