Svijet

Evropska centralna banka najavila potpuni redizajn novčanica do 2024.

Autor: Biznis.ba
Evropska centralna banka najavila potpuni redizajn novčanica do 2024.

Evropska centralna banka (ECB) saopćila je kako će uskoro pristupiti izmjeni dizajna euro novčanica, a kako je navedeno, cijeli proces trebao bi biti gotov do 2024. godine.

Eurozona, tačnije monetarna unija zemalja članica Evropske unije, formirana je 1. januara 1999. godine, a kovanice i novčanice puštene su u promet 2002. godine. Nakon 20 godina, predsjednica ECB-a Christine Lagarde izjavila je kako je vrijeme da se razmisli o potpunoj promjeni dizajna.

"Nakon 20 godina, vrijeme je da preispitamo izgled naših novčanica kako bismo ih prilagodili Evropljanima svih uzrasta i porijekla. Oni su opipljiv i vidljiv simbol Evrope, posebno u vremenima krize i još uvijiek postoji velika potražnja za njima", rekla je Lagarde.

Kako je naglasila predsjednica ECB-a, novčanice eura su trenutno zasnovane na temama koje se tiču "mostova, prozora i kapija" koje simboliziraju Evropu te je navela kako će se banka sa sjedištem u Frankfurtu u narednom periodu napraviti fokus grupe kako bi se prikupila mišljenja ljudi širom eurozone o tome kako bi mogle izgledati buduće novčanice.

"Savjetodavna grupa koju će činiti po jedan stručnjak iz svake zemlje članice eurozone potom će odabrati one prijedloge koji će ući u uži izbor. Stručnjaci dolaze iz oblasti historije, prirodnih i društvenih nauka, vizuelne umjetnosti i tehnologije", navodi se.

Povodom cijelog procesa, oglasio se i član Izvršnog odbora ECB-a koji je naglasio kako se redizajnom novčanica planira ostvariti nekoliko ciljeva.

"Želimo da razvijemo novčanice s kojima će se građani EU moći poistovjetiti i za koje će moći reći da ih s ponosom koriste. Proces redizajna novčanica odvijat će se paralelno s našim planom o uvođenju digitalnog eura", naveo je Fabio Panetta, član Izvršnog odbora ECB-a.

Iako su novčanice i ranije pretrpjele određene izmjene, glasnogovornica Evropske centralne banke izjavila je kako će prvi put u 20 godina postojanja eura novčanica doživjeti potpuni redizajn.

"Od lansiranja novčanica eura, ovo je prvi put da pokrećemo proces redizajniranja motiva na njima, a i same euro novčanice", rekla je glasnogovornica ECB-a.

Biznis.ba