Svijet

Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Autor: Biznis.ba
Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u novembru, s padom cijena žitarica, mesa i mliječnih proizvoda koje su nadoknadile rastuće cijene biljnih ulja i šećera, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene u međunarodnim cijenama korpe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, iznosio je u prosjeku 135,7 poena tokom novembra, što je neznatno ispod nivoa u oktobru. Indeks je sada samo 0,3 posto viši od nivoa iz novembra 2021.

Indeks cijena žitarica pao je za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, ali je i dalje bio veći za 6,3 posto u odnosu na vrijednost prije godinu dana. Svjetske cijene pšenice i kukuruza pale su u novembru za 2,8 posto, odnosno 1,7 posto, djelimično pod uticajem proširenja Crnomorske inicijative za žito. Nasuprot tome, međunarodne cijene riže porasle su za 2,3 posto.

FAO indeks cijena biljnog ulja porastao je za 2,3 posto u novembru, okončavši sedam uzastopnih mjeseci pada. Međunarodne cijene palminog i sojinog ulja su porasle, dok su cijene uljane repice i suncokretovog ulja pale.

Također, FAO indeks cijena mliječnih proizvoda pao je za 1,2 posto od oktobra, uz pad svjetskih kotacija za puter, obrano i punomasno mlijeko u prahu, usljed niže uvozne potražnje, dok su one za sirom povećane, dijelom zbog manje raspoloživosti izvoza iz vodećih zemalja proizvođača na zapadu Evrope.

FAO indeks cijena mesa bio je 0,9 posto niži u novembru u odnosu na prethodni mjesec, jer su međunarodne cijene goveđeg mesa pale budući da su povećane izvozne zalihe iz Australije doprinijele već visokim zalihama iz Brazila, bez obzira na i dalje jaku potražnju Kine za uvozom. Nasuprot tome, svjetske cijene svih ostalih vrsta mesa su se oporavile, predvođene višim kotacijama ovčijeg mesa.

Indeks cijena šećera porastao je u novembru za 5,2 posto, pod utjecajem snažnog otkupa zbog oskudnih globalnih zaliha šećera zbog kašnjenja žetve u ključnim zemljama proizvođačima i najave Indije o nižoj izvoznoj kvoti šećera. Više cijene etanola u Brazilu također su izvršile pritisak na povećanje svjetskih cijena šećera.

Biznis.ba / FENA