Svijet

Indonezija uvodi porez na slatka pića, automobile i plastične vrećice

Autor: Biznis.ba
Indonezija uvodi porez na slatka pića, automobile i plastične vrećice

Indonezijska ministrica finansija predložila je danas dodatno oporezivanje zaslađenih pića, vozila koja emitiraju ugljični dioksid i plastičnih vrećica zbog kontrole njihove potrošnje.

Današnji prijedlog ministrice Sri Mulyani Indrawati uslijedio je nakon slabe naplate poreza. Najjača ekonomija u jugoistočnoj Aziji imala je spor rast u 2019. Indonezija je prošle godine imala manjak prihoda od gotovo 15 milijardi dolara zbog slabe dobiti kompanija i pada izvoza.

-Prijedlog je da se nametne porez u rasponu od 1.500 rupija do 2.500 rupija (0,11 do 0,18 dolara) po litri na napitke zaslađene šećerom, umjetne napitke poput čaja u flašama, kafe, gaziranih bezalkoholnih pića i energetskih napitaka -rekla je ministrica.

Cilj je smanjiti konzumaciju slatkih pića, rekla je Indrawati, tvrdeći da je učestalost dijabetesa i pretilosti u stalnom porastu u posljednjem desetljeću.

U 2018. godini registrirano je da dva posto Indonežana u dobi od 15 i više godina ima  dijabetes, u poređenju s 1,1 posto u 2007. godini, dok je broj pretilih odraslih osoba porastao s 10,5 posto u 2007. godini na 21,8 posto u 2018. godini.

Indrawati je također iznijela prijedlog za uvođenje poreza od 200 rupija na plastične vrećice, što parlament još nije odobrio. Teret, iako mali, može prepoloviti potrošnju indonezijskih plastičnih vrećica na 53.533 tona godišnje, tvrdi ministrica.

Vlada također želi uvesti carine na vozila koja emitiraju ugljični dioksid kao dio napora za kontrolu zagađenja. Tarife bi se razlikovale ovisno o razini emisije i drugim aspektima, rekla je ministrica, ne navodeći pojedinosti, prenosi Reuters.

( FENA)