Svijet

Istanbulski aerodrom postaje megačvorište vazduhoplovnog sektora

Autor: Biznis.ba
Istanbulski aerodrom postaje megačvorište vazduhoplovnog sektora

Novi istanbulski aerodrom biće svjetsko megačvorište i pokretač turskog vazduhoplovnog sektora, rekao je Ilker Ayci, predsjednik Upravnog odbora Turkish Airlinesa.

“Turska će postati jedan od važnijih centara sektora komercijalnog vazduhoplovstva u svijetu“, naglasio je Ayci u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Prvi dio izgrađenog aerodroma otvoren je 29. oktobra, a komercijalni letovi počeli su sa saobraćanjem početkom novembra. Aerodrom ima potencijal da primi oko 90 miliona putnika godišnje, a nakon druge faze izgradnje, za koju se očekuje da će biti završena 2023. godine, taj broj će porasti na 200 miliona.

“Turska je trenutno 17. u svijetu u pogledu broja putnika, a biće deveta do 2032. godine. Flota aviona koju posjeduje naša zemlja uz doprinos aerodroma, porašće na 700 letjelica“, kazao je Ayci.

Istakao je da je do sada državna aviokompanija tokom prošlog mjeseca prevezla 36.000 putnika kroz tri domaće i dvije međunarodne linije preko aerodroma Istanbul. Kako je Ayci kazao, Turkish Airlines će uskoro početi da realizuje sve svoje letove preko istanbulskog aerodroma.

“Aerodrom neće doprinijeti samo prevozu putnika, već će Istanbul postati i najveći 'teretni' grad na svijetu. Trenutni kapacitet aerodroma je 2,5 miliona tona tereta godišnje, a po završetku druge faze izgradnje iznosiće 5,5 miliona“, ističe Ayci.

Ono što je istakao kao veoma važno jeste činjenica da će aerodrom Istanbul turskoj ekonomiji godišnje doprinijeti sa 73 milijarde lira (oko 12 milijardi eura) ili 4,9 posto GDP-a.

Na aerodromu je trenutno zaposleno 36.000 ljudi, u narednim mjesecima taj broj će porasti na 120.000, a po završetku posljednje faze izgradnje iznosiće čak 225.000. Tako će indirektno osigurati zaposlenje za 1,5 miliona ljudi, navodi Ayci.

Sa aerodroma Istanbul trebalo bi se letjeti na 350 destinacija u svijetu, a Turskih Airlines će svojim putnicima pružiti dodatne usluge, kao što su Business Class i Exclusive Lounge.

Turkish Airlines osnovan je 1933. godine, a leti na preko 300 destinacija u više od 120 zemalja sa flotom od oko 330 aviona. Prošle godine kompanija je prevezla 68,6 miliona putnika sa 79,1 posto popunjenosti mjesta.

Biznis.ba / AA