Svijet

Kina i SAD sačinile planove o razgovorima o trgovini

Autor: Biznis.ba
Kina i SAD sačinile planove o razgovorima o trgovini

Kineska vlada saopćila je u četvrtak da je sačinila planove s Washingtonom za razgovore u januaru koji imaju za cilj okončati njihovu trgovinsku bitku koja je zaprijetila sužavanjem obima globalne trgovine.

Dvije strane sačinile su "konkretne aranžmane na sastancima licem u lice" i telefonskim razgovorima, saopćio je portparol ministarstva trgovine Gao Feng. Gao nije pružio više detalja.

Predsjednici Donald Trump i Xi Jinping usuglasili su se 1. decembra da odgode nove povišice carinskih tarifa na 90 dana dok njihove vlade pregovaraju o  američkim pritužbama da Peking krade tehnologiju stranih firmi ili da vrši pritisak na njih da predaju informacije o svojoj tehnologiji.

Trump je pristao da odgodi povišene tarife na kineske robe vrijedne 200 milijardi dolara koje su trebale stupiti na snagu 1. januara. Peking je odgovorio objavom odgađanja carina povišenih za 25 posto na uvozna američka vozila.

Pripreme za razgovore nastavljene su uprkos hapšenju u Kanadi 1. decembra čelnice kineskog tehnološkog diva  Huawei pod američkim optužbama povezanim s eventualnim kršenjima trgovinskih sankcija protiv Irana.

Kompanije i investitori zabrinute da bi spor dviju sila mogao imati teške posljedice po globalnu trgovinu u vrijeme rastuće nervoze zbog nagovještaja usporavanja ekonomskog rasta.

Dvije strane održavaju "bliske kontakte", kazao je Gao, prenosi Associated Press.

Biznis.ba / FENA