Svijet

'Kralj dionica' na Wall Streetu: Mala vjerovatnoća za recesiju u 2020.

Autor: Biznis.ba
'Kralj dionica' na Wall Streetu: Mala vjerovatnoća za recesiju u 2020.

Direktor DoubleLine Capitala i takozvani "kralj dionica" na Wall Streetu Jeffrey Gundlach nije zabrinut da će se 2020. desiti recesija, iako ne misli da će Kina i SAD uskoro potpisati sporazum o trgovini.

- Nikad nismo imali recesiju bez negativnih vodećih indikatora. Vodeći indikatori su trenutno niski. Dakle, naša prognoza je da će se oni poboljšati, što čini malo vjerovatnim da ćemo imati recesiju u narednih šest do dvanaest mjeseci - rekao je Gundlach u srijedu za CNBC.

Gundlach je napomenuo da bi se percepcija potrošača o trenutnim uslovima na tržištu rada morala drastično pogoršati i moralo bi doći do povećanja broja osoba koje su izgubile posao da bi recesija bila moguća. Percepcija potrošača se jeste pogoršala u posljednjih nekoliko mjeseci, ali je i dalje na relativno visokom nivou. Sedmični podaci za osoba koje su izgubile posao su u međuvremenu pali na najniži nivo  u sedmici koja je završila 30. novembra.

Ranije ove godine, ulagači su postali zabrinuti da bi moglo doći do recesije jer se globalna proizvodna aktivnost usporavala zbog američko-kineskog trgovinskog rata. Proizvodna aktivnost  se, međutim,  stabilizovala.

Ipak, nesigurnost u vezi s trgovinom intenzivirala se ove sedmice nakon što su objavljeni izvještaji i komentari visokog američkog zvaničnika zbog kojih se sumnja da će doći do postizanja dogovora SAD i Kine prije isteka roka u nedjelju. Ako se do tada ne postigne dogovor, stupit će na snagu dodatne američke tarife na kinesku robu.

Gundlach je u srijedu dodao kako ne misli da će sporazum biti postignut prije predsjedničkih izbora 2020. godine.

- Apsolutno nema razloga da Kina zaključi trgovinski sporazum pod uslovima koje Sjedinjene Države žele - rekao je on.

(FENA)