Svijet

Ministri finansija najavili unapređenje ekonomske saradnje između Japana i Kine

Autor: Biznis.ba
Ministri finansija najavili unapređenje ekonomske saradnje između Japana i Kine

Ministri finansija Japana i Kine složili su se da će raditi na unapređenju ekonomske saradnje između dviju zemalja usred rastuće zabrinutosti da će trgovinski rat kojeg predvodi američki predsjednik Donald Trump nastaviti da opterećuje globalna finansijska tržišta.

Japanski ministar finansija Taro Aso i njegov kineski kolega Liu Kun potvrdili su da će njihove zemlje uložiti napore da "održe i promovišu multilateralni trgovinski sistem", navedeno je u zajedničkom saopćenju nakon njihovog razgovora u Pekingu u kojem upozoravaju na Trumpov protekcionizam.

Na početku sastanka između Asoa i Liua japanski ministar finansija je rekao da su ekonomije obje zemlje "u važnoj fazi".

Prema saopćenju objavljenom nakon sedmog finansijskog dijaloga između Japana i Kine, Tokio i Peking su se složili da "igraju ključnu ulogu" kada je u pitanju saradnja u vezi sa makroekonomskom politikom, smanjenjem siromaštva, regionalnim ekonomskim rastom i finansijskom stabilnošću.

Aso je izrazio spremnost da poboljša odnose između Japana i Kine uoči planirane posjete japanskog premijera Shinzo Abea Kini koja će se desiti najvjerovatnije u oktobru.

Japanski ministar je dodao kako su se Liu i on dogovorili da se osmi finansijski dijalog između Japana i Kine održi sljedeće godine u Japanu, prenosi agencija Kyodo.

Biznis. ba