Svijet

Najviše radnih mjesta u Češkoj, Austriji, Malti i Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Najviše radnih mjesta u Češkoj, Austriji, Malti i Njemačkoj

Hrvatska je u četvrtom tromjesečju 2018. bila među četiri zemlje Europske unije s manjom nepokrivenom potražnjom za radnicima nego u istom razdoblju godine ranije, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a i eurozone stopa slobodnih radnih mjesta porasla je u četvrtom tromjesečju 2018. na 2,3 posto, pokazuju sezonski neusklađeni podaci Eurostata.

U trećem je prošlogodišnjem tromjesečju u EU iznosila 2,1 a u eurozoni 2,2 posto. Stopa pokazuje nepokrivenu potražnju za radnom snagom.

I u EU i u eurozoni najviše problema s pronalaženjem radnika zabilježeno je na kraju prošle godine u uslužnom sektoru, sa stopom slobodnih radnih mjesta od 2,6 posto.

U industriji i u građevinskom sektoru iznosila je 2,1 posto u EU, te 2,0 posto u eurozoni.

Među zemljama čijim je usporedivim podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta u četvrtom tromjesečju 2018. bilježila Češka, od 6,0 posto. Slijede Belgija i Njemačka s 3,4 posto, te Austrija s 3,1 posto.

Najnižu stopu slobodnih radnih mjesta bilježila je Grčka, od 0,4 posto. Slijede Bugarska, Irska, Španjolska i Portugal s po 0,9 posto.

U Hrvatskoj je stopa slobodnih radnih radnih mjesta u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju kliznula na 1,4 posto, najnižu razinu u nešto više od godinu dana. U trećem prošlogodišnjem tromjesečju i u istom razdoblju prethodne godine iznosila je 1,5 posto.

U industriji i građevinskom sektoru kliznula je pritom na 1,1 posto, s 1,5 posto koliko je iznosila u prethodna tri mjeseca. U uslužnom sektoru pala je na 1,2 posto, s 1,3 posto u razdoblju od srpnja do rujna.

Slabiju nepokrivenu potražnju za radnom snagom u četvrtom su tromjesečju u odnosu na isto razdoblje godine ranije bilježile još Estonija, Irska, i Litva.

Najveći skok potražnje za radnom snagom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine bilježile su u četvrtom tromjesečju Češka, Austrija, Malta i Njemačka.

Eurostat je izdvojio u posebnu tablicu podatke za Dansku, Francusku, Italiju i Maltu budući da nisu "striktno" usporedivi.

Biznis.ba / Hina