Svijet

Naučnici dokazali: Povećanje minimalca smanjuje broj samoubistava

Autor: Biznis.ba
Naučnici dokazali: Povećanje minimalca smanjuje broj samoubistava
Povećavanje minimalne plate i spuštanje poreza za osjetljive kategorije za svega 10 posto može spriječiti i do 1.230 samoubistava godišnje, zaključak je istraživačkog rada objavljenog na ime Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja.

Spuštanje poreza, odnosno subvencioniranje dijela poreza za siromašne porodice sa djecom, pored povećanja minimalne plate, značajno utječe na životne prospekte najugroženijih Amerikanaca.

Kako se navodi, ta dva faktora pomažu manje obrazovanim i malo plaćenim radnicima koji spadaju u rizičnu grupu osoba kada je u pitanju oduzimanje vlastitog života uslijed neimaštine.

Analiza kretanja minimalnih plata obuhvatila je period od 1999. do 2015. godine,a proveli su ih, među ostalima, ekonomisti sa Univerziteta u Californiji (Berkeley) Anna Godoey i Michael Reich i stručnjaci za javno zdravstvo William Dow i Christopher Lowenstein.

Smrt očaja ili "Deaths of despair", termin je koji su kreirali ekonomisti Anne Case i Angus Deaton sa Univerziteta u Princetonu, a odnosi se na smrtne slučajeve, često samoubistva srednjovječnih muškaraca.

Kako bi se evaluirao odnos promjene minimalca i broja samoubistava, stručnjaci sa Berkeleya su identificirali savezne države koje su podigne minimalce od 1999. do 2015. godine, kao i one države koje to nisu učinile.

Pokazalo se da broj smrt usljed predoziranja drogom ne varira vezano za trenutak podizanja minimalca. S druge strane, broj smrtnih slučajeva koji nemaju veze sa drogom drastično je promijenjen nakon implementacije odluke o povećanju minimalnih plata.

Povećanje subvencija na porez od 10 posto smanjio je broj samoubistava (nevezanih za ovisnost i droge) za 5,5 posto. Povećanje minimalca za 10 posto smanjio je broj samoubistava (nevezanih za ovisnost i droge) za 3,6 posto.

"Kada se implementiraju spomenute politike, broj samoubistava brzo pada", zaključak je istraživača.

Također, povećanje minimalca odmah utječe na pad broja samoubistava, dok subvencije poreza rezultate donose sa zakašnjenjem tek sljedeće godine s obzirom da poreznoj politici treba više vremena za efekat na terenu.

Efekat najviše ima utjecaja na mlade muškarce, s obzirom da oni najčešće rade slabo plaćene poslove.

Biznis.ba