Svijet

Njemačke obiteljske tvrtke rastu brže nego velike kompanije na burzi

Autor: Biznis.ba
Njemačke obiteljske tvrtke rastu brže nego velike kompanije na burzi

Njemačke obiteljske tvrtke proteklih su godina rasle znatno brže nego velike kompanije čije su dionice u sastavu DAX indeksa Frankfurtske burze, pokazala je analiza instituta Leibniz Center for European Economic Research (ZEW).

Broj zaposlenih u 500 najvećih obiteljskih poduzeća porastao je za 27 posto u razdoblju od 2007. do 2016. godine, na 2,54 milijuna, prema analizi koju svake dvije godine naručuje zaklada za obiteljska poduzeća.

Od 30 kompanija čije su dionice u sastavu DAX indeksa Frankfurtske burze i ne spadaju u kategoriju obiteljskih poduzeća, njih 27 povećalo je broj zaposlenih za samo četiri posto, na 1,55 milijuna.

Srednje velika poduzeća - njih 500 - zabilježila su također veći rast prihoda, u prosjeku za 3,7 posto godišnje, u usporedbi s prosječnih tri posto u skupini kompanija čije su dionice uvrštene na njemačku burzu.

Skupina od vodećih 500 srednjih poduzeća uključuje obiteljske tvrtke Merck, Beiersdorf i Henkel, čije su dionice uvrštene na Frankfurtsku burzu, prenosi SEEbiz.

Prema istraživanju, više od 90 posto privatnih kompanija u Njemačkoj vode obitelji, a 86 posto obiteljskih poduzeća vode sami vlasnici.

- Na vrhu ljestvice 500 vodećih obiteljskih poduzeća prema broju zaposlenih nalazi se Schwarz grupa, a slijede Robert Bosch GmbH i Metro - utvrdili su autori istraživanja.

Schwarz grupa i Bosch zauzimaju ujedno i vodeća mjesta na ljestvici rangiranoj po visini prihoda, a na trećem je mjestu Aldi grupa.