Svijet

Očekuje se da se isporuka ruske nafte centralnoj Evropi uskoro nastavi

Autor: Biznis.ba
Očekuje se da se isporuka ruske nafte centralnoj Evropi uskoro nastavi

Isporuke nafte iz Rusije kroz ključni naftovod u nekoliko evropskih zemalja trebale bi se nastaviti uskoro nakon što se problem oko uplate za tranzit nafte razriješi, saopćio je slovački ministar ekonomije Richard Sulik u srijedu.

- Očekujem da se isporuka nafte nastavi u narednim satima - izjavio je Sulik.

Ruski državni operater naftovoda Transneft saopćio je u utorak da je prekinuo isporuke kroz južni ogranak naftovoda Družba, koji prolazi kroz Ukrajinu do Češke Republike, Slovačke i Mađarske. Sjeverni ogranak naftovoda Družba, koji prolazi kroz Bjelorusiju do Poljske i Njemačke, nije ugrožen, saopćio je Transneft.

Transneft je naveo komplikacije nastale zbog akcije EU od 4. augusta, navodeći da su njegove uplate sličnoj ukrajinskoj kompaniji odbijene.

Sulik je izjavio da će uplate izvršiti u srijedu slovački prerarađivač nafte Slovnaft nakon što i ruska i ukrajinska strana pristaju na rješenje. Slovnaft je u vlasništvu mađarske energetske grupacije MOL.

MOL je potvrdio da je novac prebačen.

Slovačka prima praktično svu svoju naftu kroz naftovod Družba. Sulik je kazao da je vrijednost uplate između devet i deset miliona eura.

Kazao je da će njegova zemlja raditi na dugoročnom rješenju problema za koji tvrdi da je izazvan odbijanjem neimenovane banke u zapadnoj Evropi da prebaci novac zbog sankcija EU uvedenih Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine, prenosi AP.

(fena)