Svijet

Peskov: Rusija nema ništa s poskupljenjem gasa u Evropi

Autor: Biznis.ba
Peskov: Rusija nema ništa s poskupljenjem gasa u Evropi

Rusija nema ništa s naglim rastom cijena gasa u Evropi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu.

Novinari su pitali Peskova o situaciji na evropskom tržištu gasa i razlozima za rast cijena, upitavši i "da li Rusija i njeni partneri na gasnom tržištu imaju udjela u tome".

- Prvo i osnovno, mi jednostavno ne mislimo, mi insistiramo da Rusija nema i ne može imati nikakvu ulogu u onome što se dešava na evropskom tržištu gasa - dodao je Peskov.

Rusija je, kako je rekao, ispunjavala i ispunjavat će sve ugovorne obaveze na veoma rigorozan i konzistentan način.

- Korijen krize kombinacija je faktora koji su se desili u isto vrijeme. Ekonomija se oporavlja, što je dovelo do veće potrošnje gasnih resursa, kapaciteti za skladištenje gasa nisu puni i proizvodnja vjetrofarmi također je u značajnom opadanju u Evropi - izjavio je Peskov.

Posljednji faktor rezultat je klimatskih promjena u regiji. Odsustvo vjetra sprečava proizvodnju većih količina električne energije u vjetrofarmama, pojasnio je on.

- Ima i drugih faktora koji su se desili istovremeno. Manje količine plina isporučene su na tržište. Ništa od toga nije, međutim, povezano s Rusijom. Samo amateri, oni koji ne razumiju suštinu tih dešavanja, mogu spomenuti Rusiju u tom kontekstu. Rusija je u više navrata objavjivala svoju spremnost da raspravlja o novim, dugoročnim gasnim ugovorima - izjavio je Peskov, prenosi Interfax.

Biznis.ba