Svijet

Poražavajući podaci: Blizu 400.000 Palestinaca izgubilo posao zbog izraelske agresije

Autor: Biznis.ba
Poražavajući podaci: Blizu 400.000 Palestinaca izgubilo posao zbog izraelske agresije

Do toga je došlo nakon što su izraelske vlasti ukinule radne dozvole i uvele stroga ograničenja na bezbjednosnim prelazima, saopšteno je danas iz Međunarodne organizacije rada Ujedinjenih nacija (MOR).

Prema prvim procjenama MOR, otprilike 182.000 stanovnika Gaze koji rade u Izraelu i izraelskim naseljima prestali su da dolaze na posao, dok je oko 24 posto zaposlenih na Zapadnoj obali takođe izgubilo posao, što je ukupno oko 208.000 ukinutih radnih mjesta nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, prenosi londonski dnevnik Guardian.

Hani Musa, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu Birzeit na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je da je ovo deo "izraelskog kolektivnog kažnjavanja Palestinaca" zaposlenih u palestinskim samoupravnim ustanovama kojima zarade nisu isplaćene jer Izrael nije obezbjedio potreban novac.

Prema privremenim mirovnim sporazumima, izraelski ministar finansija ima posljednju riječ u redovnim mjesečnim transferima novca za palestinsku samoupravu (PA). PA je obično u mogućnosti da isplati svoje zaposlene, što nije mogla da uradi u oktobru kada je Izrael odbio da izvrši transfere namjenskih sredstava.

(Biznis.ba)