Svijet

Putin i Xi u decembru otvaraju plinovod 'Snaga Sibira'

Autor: Biznis.ba
Putin i Xi u decembru otvaraju plinovod 'Snaga Sibira'

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Kine Xi Jinping učestvovat će u ceremoniji otvaranja plinovoda "Snaga Sibira" u decembru putem video linka, saopćio je pomoćnik šefa Ruske Federacije Jurij Ušakov.

- Putin i Xi Jinping će u decembru, putem video konferencijskog mosta, dati znak za početak isporuka ruskog prirodnog plina u Kinu preko istočnog kraka plinovoda - rekao je on novinarima i dodao da dvije zemlje uspješno sarađuju i u drugim projektima u energetskoj sferi.

Gazprom i Kina su kao datum za zvanično puštanje u rad plinovoda "Snaga Sibira" utvrdili 2. decembar, rekao je ranije ruskoj agenciji TASS jedan izvor upoznat s planovima kompanije, prenosi Al Jazeera.

Prvobitno je otvaranje plinovoda bilo planirano za 20. decembar.

Plinovodom "Snaga Sibira" će biti transportiran prirodni plin iz ogromnog nalazišta nafte i plinskog kondenzata Čajanda u Jakutiji i nalazišta gasnog kondenzata Kovikta u Irkutskoj oblasti, u Istočnom Sibiru, za isporuke na domaćem tržištu (preko Habarovska do Vladivostoka) i dalje za izvoz u Kinu.

Takozvana istočna trasa plinovoda predviđa isporuku 38 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje u Kinu u periodu od 30 godina.

U maju 2014. godine su Gazprom i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisali odgovarajući ugovor o prodaji i kupovini.

Gazprom je 29. oktobra saopćio da je završio punjenje plinovoda "Snaga Sibira".

Gas iz polja Čajanda je stigao do pogranične plinske mjerne stanice na području grada Blagovešćensk, što znači da je taj dio trase plinovoda spreman za početak isporuke plina u Kinu.

(FENA)