Svijet

SAD uveo ograničenja na izvoz čipova u Kinu

Autor: Biznis.ba
SAD uveo ograničenja na izvoz čipova u Kinu
Kompanije širom svijeta počele su se u petak suočavati s utjecajem širokih ograničenja SAD-a na prodaju čipova i opreme za proizvodnju čipova Kini, a to ko će biti pogođen zabranama prodaje tehnologije Kini djelimično će se svesti na pitanje što uopće predstavlja superračunar.

Američki zvaničnici objavili su u petak opsežne propise kojima se ograničava izvoz neke američke opreme za proizvodnju čipova Kini, ali je dopuštena mogućnost kompanijama iz SAD-a i njegovih saveznika da zatraže dozvolu za izvoz.

Južnokorejski proizvođač memorijskih čipova SK Hynix Inc najavio je odmah u petak da će zatražiti dozvolu u skladu s novim američkim mjerama kontrole izvoza te opreme kako bi njegove fabrike u Kini mogle nastaviti raditi.

Američki zvaničnici u petak su također uveli pravila kojima zabranjuju prodaju širokog spektra čipova za bilo kakvu upotrebu u sistemima superračunara u Kini.

Superračunari se mogu koristiti u razvoju nuklearnog oružja i drugih vojnih tehnologija. Američke kompanije Nvidia Corp i Advanced Micro Devices Inc prošlog su mjeseca objavile da im je poručeno da prestanu izvoziti svoje vrhunske čipove u Kinu.

Međutim, nova američka pravila definišu superračunare vrlo široko u smislu računalne snage u definisanom prostoru: mašina sa 100 petaflopa – koja ima sposobnost izvršavanja 100 triliona operacija u sekundi – u 41.600 kubičnih stopa.

Zvaničnici američke vlade na brifingu za medije u petak pojasnili su da je njihova namjera bila ciljati samo na najnaprednije kineske sisteme koji bi mogli predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, a ne na komercijalne aktivnosti.

No, stručnjaci se pitaju bi li gusto zbijeni podatkovni centri kineskih tehnoloških divova u vlasništvu Alibabe ili ByteDancea, vlasnika TikToka, mogli uskoro dosegnuti status superračunara na osnovu nove američke definicije, čak i ako to nije ono što američki regulatori namjeravaju.

Naime, američka definicija superračunara se vjerovatno neće mijenjati kako se industrijska tehnologija bude poboljšavala. Današnji kineski superračunari, ipak, mogli bi jednog dana postati korporativni standard, dok će kineske kompanije i dalje biti suočene s ograničenjima koja su uvedena u petak.

Jack Dongarra, profesor računskih nauka koji vodi grupu TOP500, koja rangira najbrža superračunare na svijetu, ne slaže se sa statičkom definicijom superračunara.

“Problem je u tome što će se definicija superračunara s vremenom promijeniti”, naveo je.

Ujedno, definicija računalne snage po kubičnoj stopi može ponukati neke i na kreativna rješenja. Naprimjer, navodi jedan stručnjak, mogu se upotrijebiti optički kablovi za povezivanje ogromne računalne snage na većem prostoru od propisanih 41.600 kubičnih stopa.

“Mogli bi raširiti svoje superračunare na veći prostor”, poručio je jedan stručnjak za čipove i podatkovne centre koji je želio ostati anoniman zbog političke prirode novih propisa.

Velike kineske kompanije s velikim podatkovnim centrima kao što su Baidu, Alibaba i ByteDance nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentar, dok je Tencent odbio dati komentar.

Novi propisi srušili su u petak cijene dionica američkih proizvođača čipova, pri čemu je Philadelphia Semiconductor Index na američkom tržištu potonuo u petak gotovo šest posto. Cijene dionica velikih američkih proizvođača poluvodičke opreme Lam Research Corp, Applied Materials Inc i KLA Corp pale su više od četiri posto.

(Hina)